Wykonanie
podany z
jogurtowo-
bazyliowym sosem i ziemniaczkami z
wodyOst atnio postanowiłam opróżnić zapasy zalegające w szafkach, lodówce i zamrażarce, staram się więc gotować na tych właśnie produktach. Strasznie naszła mnie coś wczoraj ochota na
pomidorki koktajlowe i musiałam, po prostu musiałam coś z nimi przyrządzić. Kupiłam więc opakowanie
pomidorków,
filet z piersi indyka i postanowiłam resztę składników dobrać z tych, które miałam już w domu.
Jogurt otworzyłam dzień wcześniej, z którego użyłam tylko łyżkę do sosu do naleśników, pół paczuszki
płatków migdałowych czekało na dokończenie w szafce,
mozzarella kupiona kilka dni temu "oczami", bez konkretnego celu i mrożona
bazylia, która rządzi ostatnio wraz z mrożonym
koperkiem w mojej kuchni, które pojawiły się napakowane po brzegi w biedronkowych zamrażarkach w świetnej cenie. Lubię czuć, że nie marnuję jedzenia, co niestety zdarza mi się poprzez kupowanie na zapas, jak gdyby nagle miało w sklepach zabraknąć jakiegoś cudnego produktu. Muszę zacząć chodzić do sklepu z listą. :)Porcja dla 2 osób

Składnikiok. 400g
fileta z indyka (można użyć śmiało
kurczaka)ok 10-12
pomidorków koktajlowychduży kubek
jogurtu greckiegopół krążka
mozzarelligarść
płatków migdałowychkawałek
mozzarelli lub
żółtego sera (ok. 10dag)2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
musztardy1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy z oliwekświeża/mrożona
bazyliasól i
pieprz
WykonanieFilet myjemy, ewentualnie dzielimy na mniejsze porcje. Mniej więcej 1/3
jogurtu mieszamy z łyżką
oliwy,
bazylią, ząbkiem
czosnku przeciśniętego przez praskę, płaską łyżeczką
musztardy,
solą i
pieprzem i zalewamy tym
mięsko. Wkładamy do lodówki (na noc, lub z rana na kilka godzin). Wyciągamy jednak nasze filety z lodówki około 2h przed przyrządzaniem dania.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.Rozgrzewamy głęboką patelnie i wlewamy filety wraz z marynatą. Dodajemy w całości
pomidorki koktajlowe. Dusimy na niewielkim ogniu. Po obróceniu filetów na drugą stronę i podduszeniu nieco
mięska, kładziemy plasterki
mozzarelli i posypujemy
płatkami migdałowymi. Dusimy chwilkę aż
mięsko będzie miękkie a
ser się rozpuści.SosikW rondelku rozpuszczamy łyżkę
masła i dodajemy
jogurt. Wciskamy ząbek
czosnku, dodajemy
bazylię i przyprawiamy
solą i
pieprzem i dodajemy starty na tarce
ser.Podajemy z ziemniaczkami lub innym dodatkiem, wg uznania.

Smacznego ;)