Wykonanie
dopieszczone
cebulkąNie znam chyba osoby, która nie lubiłaby pierogów. Niemal wszyscy kochają nasze tradycyjne ruskie czy z
kapustą, ale ile jest różnych, przeróżnych farszy, które jakże pysznie smakują. Wspaniałe jest to, że pierogi można nadziać niemal wszystkim, a farsze te dowolnie modyfikować i urozmaicać. Moje
serce podbiły
póki co oprócz tych wszystkim znanych: pierogi z
pieczarkami; z
brokułami i
serem czy z
kaszą gryczaną, które dzisiaj właśnie ulepiłam. Z pewnością znajdzie się w swoim czasie miejsce na blogu dla pozostałych nadzień z
serii "ulubione", ale i dla innych, których jeszcze nie upichciłam.A wy jakie farsze lubicie najbardziej?

Składniki:Farsz
Kasza gryczana (jedna torebka)
Ser biały półtłusty ok. 35 dag1 średnia
cebulasól i
pieprzmasłooliwa z oliwekCiasto500g
mąki pszennejok 250 ml. gorącej
wody4 łyżki
oleju1
jajko
PrzygotowanieFarsz:
Kaszę gotujemy na sypko.
Cebulkę podsmażamy na
oliwie z dodatkiem
masła. Kiedy przestygnie wsypujemy do miseczki, dodajemy
cebulkę i rozkruszony
ser biały Ja użyłam
twarogu półtłustego. Solimy i
pieprzymy do smaku. Odstawiamy na bok.Farsz można również zrobić dzień wcześniej, wtedy na następny dzień zostaje nam tylko ciasto i oczywiście lepienie pierożków :)Ciasto:Zagotowujemy
wodę w czajniku.
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą
wodę i mieszamy łyżką. Po lekkim przestygnięciu wlewamy
olej i wbijamy
jajko. Ugniatamy kilka minut ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy ciasto ściereczką, żeby nie wyschło.Rozwałkowujemy ciasto na lekko oprószonej stolnicy i wycinamy kółka szklanką. Formujemy z farszu kuleczki, którymi
potem nadziewamy nasze pierożki. Zagniatamy pierożki, ja zagniatam je w falbankę, której nauczyłam się z bloga kotlet.tvUlepione pierożki przykrywamy ściereczką. Gotujemy na wrzątku, chwilkę po wypłynięciu wyjmujemy sedzaczkiem, solimy i polewamy ulubioną okrasą.Pierożki podajemy z np. podsmażoną na
maśle i
oliwie cebulką i
śmietaną.Super smakują także podsmażane.Smacznego :)