ßßß Cookit - przepis na Krewetki

Krewetki

nazwa

Wykonanie

Krewetki w sosie pomidorowym z cebulką i czosnkiem, podane z zielonym makaronem tagliatelle
Przepis wykonuje się naprawdę bardzo szybciutko. Idealne danie na ekspresowy obiad lub kolację.
Podane niżej składniki wystarczają dla 2-3 osób.
Skł adniki:
Sos pomidorowy
- puszk a pomidorów krojonych 400g (mogą być w c ałości lub z k artonik a)
- 1 większ a cebul a lub 2 m ałe
- oliw a z oliwek
- 3 zą bki czosnku
- 2 liście l aurowe
- zioł a, n ajlepiej świeże tj. n atk a pietruszki, b azyli a, tymi anek i rozm aryn
- sól i pieprz
- p apryczk a chilli
Krewetki
- p aczk a krewetek kokt ajlowych (ok. 200g)
- sok z cytryny
- sól
+ zielony m ak aron t agli atelle
Sposób wykon ani a
Krewetki rozmr aż amy. Bez zbędnych ceregieli, po prostu wycią g amy je w pierwszej kolejności z z amr aż arki, przepłukujemy pod zimną, bieżąwodą (ok. 3 minut, aż do rozmrożeni a lub pozost awi amy n a ok. 10-15 min, pozw ala ją c im dojść do siebie). Rozmrożone rob aczki przepłukujemy r az jeszcze, skr api amy sokiem z cytryny, solimy i odkł ad amy n a bok.
W tzw. międzycz asie przygotowujemy sos. Wlew amy nieco oliwy n a p atelnię, (ewentu alnie dod ają c łyżkę masł a) i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę na zimny tłuszczyk, aby się ładnie zeszkliła. Następnie wlewamy zawartość puszki pomidorowej oraz dodajemy świeże, ewentualnie suszone zioła i całe liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos zaostrzamy połową świeżej, poszatkowanej papryczki chilli. (ewent. szczyptą suszonej).
Jeśli chodzi o czosnek, mamy dwie opcje do wyboru: mniej lub bardziej ostrą. W pierwszym przypadku siekamy go i dodajemy razem z cebulką. W ostrzejszej czosnkowej wersji, przeciskamy go przez praskę pod koniec gotowania sosu. Osobiście z racji uwielbienia czosnku, dodałam go zarówno (2 ząbki) posiekanego z cebulką jak i na sam koniec przyrządzania sosu (+2 ), aby jego ostrość nie wyparowała.
Na sam koniec końców wrzucamy do sosu krewetki, dusimy aż do ich miękkości. Krewetki dochodzą szybciutko, zajmuje to zatem niewiele czasu.
Podajemy z makaronem, ryżem lub z przychrupioną bagietką. Ja użyłam zielonego makaronu tagliatelle z dodatkiem szpinaku.
Guten Appetit :)
Źródło:http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/01/krewetki-w-sosie-pomidorowym.html