Wykonanie
Krewetki w
sosie pomidorowym z
cebulką i
czosnkiem, podane z zielonym
makaronem tagliatellePrzepis wykonuje się naprawdę bardzo szybciutko. Idealne danie na ekspresowy obiad lub kolację.Podane niżej składniki wystarczają dla 2-3 osób.

Skł adniki:
Sos pomidorowy- puszk a
pomidorów krojonych 400g (mogą być w c ałości lub z k artonik a)- 1 większ a
cebul a lub 2 m ałe-
oliw a z
oliwek- 3 zą bki
czosnku- 2 liście l aurowe-
zioł a, n ajlepiej świeże tj. n atk a
pietruszki, b azyli a, tymi anek i rozm aryn-
sól i
pieprz- p apryczk a
chilliKrewetki- p
aczk a
krewetek kokt ajlowych (ok. 200g)-
sok z cytryny-
sól+ zielony m ak aron t agli atelle

Sposób wykon ani a
Krewetki rozmr aż amy. Bez zbędnych ceregieli, po prostu wycią g amy je w pierwszej kolejności z z amr aż arki, przepłukujemy pod zimną,
bieżą cą
wodą (ok. 3 minut, aż do rozmrożeni a lub pozost awi amy n a ok. 10-15 min, pozw ala ją c im dojść do siebie). Rozmrożone rob
aczki przepłukujemy r az jeszcze, skr api amy
sokiem z cytryny, solimy i odkł ad amy n a bok.W tzw. międzycz
asie przygotowujemy sos. Wlew amy nieco
oliwy n a p atelnię, (ewentu alnie dod ają c łyżkę
masł a) i wrzucamy drobno pokrojoną
cebulę na zimny tłuszczyk, aby się ładnie zeszkliła. Następnie wlewamy zawartość puszki pomidorowej oraz dodajemy świeże, ewentualnie suszone
zioła i całe
liście laurowe. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Sos zaostrzamy połową świeżej, poszatkowanej
papryczki chilli. (ewent. szczyptą suszonej).Jeśli chodzi o
czosnek, mamy dwie opcje do wyboru: mniej lub bardziej ostrą. W pierwszym przypadku siekamy go i dodajemy razem z
cebulką. W ostrzejszej czosnkowej wersji, przeciskamy go przez praskę pod koniec gotowania sosu. Osobiście z racji uwielbienia
czosnku, dodałam go zarówno (2 ząbki) posiekanego z
cebulką jak i na sam koniec przyrządzania sosu (+2 ), aby jego ostrość nie wyparowała.Na sam koniec końców wrzucamy do sosu
krewetki, dusimy aż do ich miękkości.
Krewetki dochodzą szybciutko, zajmuje to zatem niewiele czasu.Podajemy z
makaronem,
ryżem lub z przychrupioną
bagietką. Ja użyłam zielonego
makaronu tagliatelle z dodatkiem
szpinaku.Guten Appetit :)