ßßß
Lubię pożywne sałatki, które można zapakować w pudełko i zabrać do pracy. To jedna z takich właśnie :)Sycąca i bardzo smaczna, idealna na dla fanów krewetek ;) Na jej przygotowanie nie potrzeba dużo czasu, można z powodzeniem użyć ryżu, który został z poprzedniego dnia czy nawet zastąpić go kuskusem :)Pysznie i szybko - tak jak lubię :)
Składniki : ( 1 porcja )* 150 g ugotowanego dzikiego ryżu,* 1 garść szpinaku, poszatkowanego,* 1/2 chili, drobno posiekane,* 2 łyżki soku z cytryny,* 2 łyżki oliwy,* sól, pieprz,* 1/2 papryki ( u mnie dwie malutkie ), pokrojonej na kawałki,* 10 krewetek królewskich,Przygotowanie :Do łyżki oliwy dodaj posiekane chili, sok z cytryny i krewetki. Zmieszaj i odstaw na chwilę ( możesz zostawić na noc ).Zamarynowane krewetki podsmaż nadziej na wykałaczki i podsmaż na patelni około 2 minut z każdej strony do czasu aż zmienią kolor na różowy.W misce zmieszaj ugotowany ryż ze szpinakiem i papryką, dodaj łyżkę oliwy, przypraw solą i pieprzem.Podawaj razem z krewetkami.