ßßß
Składniki:1/2 kostki margaryny1/2 szklanki cukru4 jajka125 g płatków pszennych ( ok 2 szklanki)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki mąki pszennejMasa:4 łyżki miodu2 łyżki śmietany 18%1/2 kostki margaryny1 łyżka mąki pszennejrodzynkikandyzowana skórka pomarańczowakandyzowana skórka cytrynowa
Wykonanie:Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Masło miksuję i dodaję o utartych jajek. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dosypuję porcjami do masy maślano-jajecznej. Wsypuję płatki, daję śmietanę i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 35-40 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, na gazie rozpuszczam masło z miodem, dodaję śmietanę i zgęszczam mąką. Powstaje coś w rodzaju budyniu. Do masy wrzucam bakalie i zestawiam z ognia. Na podpieczone ciasto wykładam ową masę i wstawiam jeszcze na 10-12 min do piekarnika, zwiększając temperaturę do 200'C. Gotowe wyjmuję i odstawiam by wystygło.