Wykonanie
Dzień
Matki mam za sobą:) Leniuchowanie także.
Pora zabrać się za codzienne obowiązki. Zacznę od uzupełnienia bloga:D Przepis, owszem, zaległy, jak większość ostatnio. Ciasto z wyglądu raczej przypomina chlebek i smak równie wyrazisty, chyba dzięki tym płatkom. W pierwotnej wersji były
płatki owsiane, lecz okazało się, że takowych u mnie już brak, a pozostały
płatki pszenne. I jest takie oto ciacho. Polecam tym, którzy liczą kalorie:)
Składniki:1/2 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru4
jajka125 g
płatków pszennych ( ok 2 szklanki)2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
śmietany 18%1/2 szklanki
mąki pszennejMasa:4 łyżki
miodu2 łyżki
śmietany 18%1/2 kostki
margaryny1 łyżka
mąki pszennejrodzynkikandyzowana
skórka pomarańczowakandyzowana
skórka cytrynowaWykonanie:
Jajka ucieram z
cukrem na puszystą masę.
Masło miksuję i dodaję o utartych
jajek.
Mąkę przesiewam z
proszkiem do pieczenia i dosypuję porcjami do masy
maślano-jajecznej. Wsypuję
płatki,
daję śmietanę i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 35-40 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, na gazie rozpuszczam
masło z
miodem, dodaję
śmietanę i zgęszczam
mąką. Powstaje coś w rodzaju budyniu. Do masy wrzucam
bakalie i zestawiam z ognia. Na podpieczone ciasto wykładam ową masę i wstawiam jeszcze na 10-12 min do piekarnika, zwiększając temperaturę do 200'C. Gotowe wyjmuję i odstawiam by wystygło.