Wykonanie
![](/Data/Images/mixsmaku.blogspot.com\2015_slash_03_slash_ciasto-z-jabkami/l/2092618102.jpg)
składniki* 6
jajek* 2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej* 250 g
masła lub
margaryny* 150 g
śmietany 18%* 3/4 szklanki
cukru* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 4-5
jabłek* 1/2 szklanki
rodzynekSposób wykonania
Jabłka obrać, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Jajka utrzeć z
cukrem na puszystą jasną masę, następnie dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, rozpuszczone
masło,
śmietanę i dokładnie zmiksować.Blaszkę (24/36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, rozsmarować, na ciasto rozsypać
rodzynki i dość gęsto porozkładać plasterki
jabłek delikatnie wciskając.
![](/Data/Images/mixsmaku.blogspot.com\2015_slash_03_slash_ciasto-z-jabkami/l/26129006.jpg)
Na wierzch wyłożyć resztę ciasta i w miarę możliwości rozsmarować.
![](/Data/Images/mixsmaku.blogspot.com\2015_slash_03_slash_ciasto-z-jabkami/l/-586097739.jpg)
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 °C, ok. 60 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone.Wystudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.
![](/Data/Images/mixsmaku.blogspot.com\2015_slash_03_slash_ciasto-z-jabkami/l/674960663.jpg)
![](/Data/Images/mixsmaku.blogspot.com\2015_slash_03_slash_ciasto-z-jabkami/l/110398034.jpg)
![](/Data/Images/mixsmaku.blogspot.com\2015_slash_03_slash_ciasto-z-jabkami/l/-354887662.jpg)
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.