ßßß
składniki* 6 jajek* 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej* 250 g masła lub margaryny* 150 g śmietany 18%* 3/4 szklanki cukru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4-5 jabłek* 1/2 szklanki rodzynekSposób wykonaniaJabłka obrać, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Masło rozpuścić i wystudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone masło, śmietanę i dokładnie zmiksować.Blaszkę (24/36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, rozsmarować, na ciasto rozsypać rodzynki i dość gęsto porozkładać plasterki jabłek delikatnie wciskając.
Na wierzch wyłożyć resztę ciasta i w miarę możliwości rozsmarować.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 °C, ok. 60 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone.Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.