ßßß
Ciasto:50 dag mąki pszennej15 dag cukru pudru1 kostka masła3 żółtka1 łyżka śmietanysólMasa serowa:1 kg twarogu5 jaj1/2 kostki masła1 1/2 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżka mąki ziemniaczanejrodzynkikandyzowana skórka pomarańczowakandyzowana skórka cytrynowamieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananasLukier:1białko1 szklanka cukru pudru3-4 łyżki soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę śmietany, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie wyjmuję, 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 min w temp. 180'CUpieczone odstawiam aby przestygło.Ser mielę dwukrotnie, masło ucieram na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Następnie dodaję po łyżce zmielony twaróg i miksuję na gładką masę. Wsypuję mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i chwilę miksuję. Biała ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Masę wykładam na podpieczone ciasto. Resztę ciasta wyjmuję z lodówki, formuję wałek i układam na masie serowej w kształcie rombów. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 50 min.Składniki na lukier ucieram i dekoruję wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta