ßßß Cookit - przepis na Mazurek kruchy zpowidłami, czekoladą i bakaliami

Mazurek kruchy zpowidłami, czekoladą i bakaliami

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie przepadałam za mazurkiem, bo był takiiii słodki, aż odkryłam mazurka mojej teściowej - niebo w gębie. Bardzo polecam i to nie tylko na święta;)
Składniki:
20 dag maki
12 dag margaryny
7 dag cukru pudru
1 żółtko
Polewa:
10 dag masła
2 łyżki mleka
10 dag cukru
1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
I Wysypujemy mąkę na stolnice
II Dodajemy pokrojona w kostkę margarynę,cukier i żółtko
III Zagniatamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy
IV Wykładamy na blaszkę - jednocześnie tworząc krawędź na powidła i polewę
V Dość gęsto nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni.
VI Pieczemy w 200st.C, aż ciasto będzie brązowe i gotowe w środku.
VII Przygotowujemy polewę czekoladową
Gdy ciasto ostygnie
I Wykładamy warstwą powideł śliwkowych
II Następną warstwą jest ciepła polewa czekoladowa
III Następnie przyozdabiamy bakaliami,orzechami,płatkami kokosowymi wedle uznania.
Ja najbardziej lubię rodzynki, śliwki, morele, żurawinę oraz migdały.
Smacznego
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2013/04/mazurek-kruchy-zpowidami-czekolada-i.html