ßßß
Nigdy nie przepadałam za mazurkiem, bo był takiiii słodki, aż odkryłam mazurka mojej teściowej - niebo w gębie. Bardzo polecam i to nie tylko na święta;)
Składniki:20 dag maki12 dag margaryny7 dag cukru pudru1 żółtkoPolewa:10 dag masła2 łyżki mleka10 dag cukru1 płaska łyżka maki ziemniaczanej2 łyżki kakao
Przygotowanie:I Wysypujemy mąkę na stolniceII Dodajemy pokrojona w kostkę margarynę,cukier i żółtkoIII Zagniatamy ręcznie do uzyskania jednolitej masyIV Wykładamy na blaszkę - jednocześnie tworząc krawędź na powidła i polewęV Dość gęsto nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni.VI Pieczemy w 200st.C, aż ciasto będzie brązowe i gotowe w środku.VII Przygotowujemy polewę czekoladowąGdy ciasto ostygnieI Wykładamy warstwą powideł śliwkowychII Następną warstwą jest ciepła polewa czekoladowaIII Następnie przyozdabiamy bakaliami,orzechami,płatkami kokosowymi wedle uznania.
Ja najbardziej lubię rodzynki, śliwki, morele, żurawinę oraz migdały.Smacznego