Wykonanie

Nadrabiam zaległości w pisaniu za
trzech;) Czasu na pisanie często brak, ale gotować i jeść trzeba;)To jedno z tych szybkich, lekkich i smacznych dań. Możemy je jeść z
makaronem lub
ryżem. Jego sekret leży w delikatnym
mięsie, lekkim sosie i
selerze naciowym.RADA! Pamiętajmy, iż
makaron w połączeniu z sosem nie musi być ani tuczący ani ciężki.Stosujmy
makarony razowe lub z
mąki durum, a sosy twórzmy redukując zbędną
wodę, a nie zaklepując je dodatkami z torebek,
mąką czy
śmietaną.
Seler naciowy wypróbowałam około 2 lata temu i teraz stosuję go bardzo często. Ma właściwości: pobudzające trawienie i apetyt, ponadto jest skarbnicą minerałów i witamin m.in. wit. C (dwa
razy więcej niż
owoce cytrusowe) oraz jest to jeden z produktów, które służą nam podczas diet. Polecam dodawać go na końcu potrawy, aby był chrupki. Rewelacyjnie nadaje się także do surówek lub sałatek oraz sup.

Składniki:
pierś z kurczakałodyga
selera naciowegopieczarki 6 sztuk
cebula2 ząbki
czosnkuświeża
natka pietruszkimakaron lub
ryżprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka, cząber
woda z gotowanego
makaronu do zaklepania

Przygotowanie:
Kurczaka marynujemy w przyprawach (30min. w lodówce - jeśli mamy czas - lepiej przejdzie
przyprawami)Podsmażamy
pieczarki z
cebulą i odkładamy na osobny talerz, następnie na rozgrzanej patelni podsmażamy
kurczaka po ok. 8 minutach dodajemy
pieczarki z
cebulą oraz
czosnek i
wodę z
makaronu z dna garnka (zawiera naturalną
skrobie - zagęści nam sos) następnie dodajemy pocięty
seler naciowy i po ok. 4 minutach dodajemy
makaron. Doprawiamy do smaku oraz posypujemy
natka pietruszki. Sos oblepi
makaron a niepotrzebna
woda zredukuje się i gotowe!! Smacznego