ßßß
Nadrabiam zaległości w pisaniu za trzech;) Czasu na pisanie często brak, ale gotować i jeść trzeba;)To jedno z tych szybkich, lekkich i smacznych dań. Możemy je jeść z makaronem lub ryżem. Jego sekret leży w delikatnym mięsie, lekkim sosie i selerze naciowym.RADA! Pamiętajmy, iż makaron w połączeniu z sosem nie musi być ani tuczący ani ciężki.Stosujmy makarony razowe lub z mąki durum, a sosy twórzmy redukując zbędną wodę, a nie zaklepując je dodatkami z torebek, mąką czy śmietaną.Seler naciowy wypróbowałam około 2 lata temu i teraz stosuję go bardzo często. Ma właściwości: pobudzające trawienie i apetyt, ponadto jest skarbnicą minerałów i witamin m.in. wit. C (dwa razy więcej niż owoce cytrusowe) oraz jest to jeden z produktów, które służą nam podczas diet. Polecam dodawać go na końcu potrawy, aby był chrupki. Rewelacyjnie nadaje się także do surówek lub sałatek oraz sup.
Składniki:pierś z kurczakałodyga selera naciowegopieczarki 6 sztukcebula2 ząbki czosnkuświeża natka pietruszkimakaron lub ryżprzyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, cząberwoda z gotowanego makaronu do zaklepania
Przygotowanie:Kurczaka marynujemy w przyprawach (30min. w lodówce - jeśli mamy czas - lepiej przejdzie przyprawami)Podsmażamy pieczarki z cebulą i odkładamy na osobny talerz, następnie na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka po ok. 8 minutach dodajemy pieczarki z cebulą oraz czosnek i wodę z makaronu z dna garnka (zawiera naturalną skrobie - zagęści nam sos) następnie dodajemy pocięty seler naciowy i po ok. 4 minutach dodajemy makaron. Doprawiamy do smaku oraz posypujemy natka pietruszki. Sos oblepi makaron a niepotrzebna woda zredukuje się i gotowe!! Smacznego