Wykonanie

Gołąbki to jest to co tygryski lubią najbardziej!!!Polecam szczególnie do gołąbków
kapustę włoską jest delikatniejsza i o wiele szybciej robi się miękka niż nasza polska
kapusta.Składniki:1 duża
kapusta włoska0,5 kg
mięsa mielonego (35dag
łopatki wieprzowej oraz 15dag
boczku)1,5 szklanki sypkiego
ryżu (gotujemy w proporcjach - szklanki:1,5ryż :3
woda)1
jajkoprzyprawy: sypany
czosnek,
pieprz,
majeranek,
słodka papryka,
sólZalewa do gołąbków:
woda,
ketchup pikantny kotlin, 1
kostka rosołowa,
oregano,
bazylia,
pieprz,
czosnek,
słodka papryka.Sos do gołąbków:
woda,
ketchup pikantny,
oregano,
pieprz,
sól,
zioła prowansalskie,
czosnek granulowany,
słodka papryka - zagotowujemy i doprawiamy dodatkowo do smaku jeśli jest to konieczne oraz w razie potrzeby zaklepujemy;)Przygotowanie:Gotujemy
ryż dodajemy do niego - gdy przestygnie -
mięso,
jajko i
przyprawy - ja dodaje ok. 4 łyżki
majeranku, łyżkę
soli(nie
solę ryżu), i po łyżeczce pozostałych przypraw.W garnku blanszuję liście
kapusty (ścinam grubszą końcówkę ogonka liścia) ok. 15 minut gotowania- gdy liście przestygną zawijam w nie farsz i układam w brytfance. Na spodzie brytfanki układam liście porwane lub te, które zostały - dzięki temu gołąbki nie przywrą do dna naczynia, a my nie będziemy musieli szorować naczynia;)) Następnie zalewam je "zalewą do gołąbków), którą wcześniej zagotowuje. Pieczemy je w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180st.C od 1,5-2,5 godziny - w zależności od miękkości
kapusty i rodzaju piekarnika. Smacznego !!