ßßß Cookit - przepis na Domowe Gołąbki

Domowe Gołąbki

nazwa

Wykonanie

Gołąbki to jest to co tygryski lubią najbardziej!!!
Polecam szczególnie do gołąbków kapustę włoską jest delikatniejsza i o wiele szybciej robi się miękka niż nasza polska kapusta.
Składniki:
1 duża kapusta włoska
0,5 kg mięsa mielonego (35dag łopatki wieprzowej oraz 15dag boczku)
1,5 szklanki sypkiego ryżu (gotujemy w proporcjach - szklanki:1,5ryż :3 woda)
1 jajko
przyprawy: sypany czosnek, pieprz, majeranek, słodka papryka, sól
Zalewa do gołąbków: woda, ketchup pikantny kotlin, 1 kostka rosołowa, oregano, bazylia, pieprz, czosnek, słodka papryka.
Sos do gołąbków: woda, ketchup pikantny, oregano, pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, słodka papryka - zagotowujemy i doprawiamy dodatkowo do smaku jeśli jest to konieczne oraz w razie potrzeby zaklepujemy;)
Przygotowanie:
Gotujemy ryż dodajemy do niego - gdy przestygnie -mięso, jajko i przyprawy - ja dodaje ok. 4 łyżki majeranku, łyżkę soli(nie solę ryżu), i po łyżeczce pozostałych przypraw.
W garnku blanszuję liście kapusty (ścinam grubszą końcówkę ogonka liścia) ok. 15 minut gotowania- gdy liście przestygną zawijam w nie farsz i układam w brytfance. Na spodzie brytfanki układam liście porwane lub te, które zostały - dzięki temu gołąbki nie przywrą do dna naczynia, a my nie będziemy musieli szorować naczynia;)) Następnie zalewam je "zalewą do gołąbków), którą wcześniej zagotowuje. Pieczemy je w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180st.C od 1,5-2,5 godziny - w zależności od miękkości kapusty i rodzaju piekarnika. Smacznego !!
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2012/01/domowe-goabki.html