ßßß
pomarańcza i tymianek.
przepis na dwie-trzy porcje.250 gram makaronu pennepulpety1 puszka krojonych pomidorów2 łyżki tłustej śmietanysok z jednego pomarańczaskórka starta z jednego pomarańcza2 łyżeczki posiekanego kopru2 łyżeczki świeżego tymianku - ewentualnie suszonegocukier ,sól i pieprz do smaku
PULPETY100 gram mielonej wołowiny100 gram mielonej wieprzowiny50 gram mielonego wędzonego boczku4 łyżki mąki pszennej- do obtoczenia pulpetów1 jajko1 cebulasól ,pieprz do smakuoliwa - do obsmażenia pulpetówDo mięsa dodać startą cebulę , jajko , sól i pieprz i wyrobić jednolita masę . Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i obsmażać z każdej strony na oliwie aż zbrązowieją.
SOSDo usmażonych pulpecików dodajemy cebule pokrojoną w drobna kostkę , gdy się zrumieni na złoty kolor dodajemy pomidory i dusimy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając . Na koniec dodajemy zioła , przyprawy , śmietanę oraz sok i startą skórkę z pomarańczy.Chwile dusimy i dodajemy ugotowany al dente makaron penne.
Smacznego :)