ßßß
Składniki na dwie konkretne salaterki - można zrobić pół porcji:0,8 kg chudego mięsa mielonego - mielonego w sklepie na naszych oczach, lub w domu1 jajobułka tarta1 kg małych i młodych pieczarek2 pęczki rzodkiewki0,5 kg pomidorków koktajlowych (lub paprykowych)300 ml gęstego majonezu100 ml śmietany 12%łyżeczka czosnku granulowanegosól i pieprzWykonanie:Najpierw przygotować pulpety. Do mięsa mielonego wbić jajo, dodać szczyptę soli i pieprzu. Wyrobić, dodawać stopniowo bułkę tartą, tyle by masa była gęsta a pulpety mocno zbite po uformowaniu. Nie napisałam tu konkretnie ile, bo mięso ma różną chłonność - około 1 szklanka. Sama masa powinna być wyraźna w smaku, podczas gotowania smak złagodnieje. Formować maleńkie pulpety. Wrzucać je na wrzącą wodę, kiedy wypłyną na wierzch wyjąć je cedzakiem. Pozostawić do wychłodzenia.Pieczarki opłukać, pociąć na plastry, ugotować w osolonej wodzie. Rzodkiew umyć, obciąć końce, pokroić w plastry. Wszystkie już chłodne składniki umieścić w dużym naczyniu, pomieszać. Obficie polać sosem, można także sałatkę całkowicie z nim połączyć - będzie jeszcze smaczniej.Sos:Majonez rozkłócić z śmietaną. Dodać czosnek - około płaską łyżeczkę lub więcej jeżeli sos jest za mało czosnkowy - należy jednak pamiętać ze sos się przegryzie i wzmocni w smaku. Dodać także szczyptę soli oraz pieprzu.Smacznego :)Pozdrawiam, Kasia.