ßßß Cookit - przepis na Rolada serowa z mięsem i pieczarkami

Rolada serowa z mięsem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Rozpoczynamy karnawał, czyli czas spotkań towarzyskich, domówek i przyjęć karnawałowych. W związku z tym czas na szybkie przekąski :) Ta rolada fajnie pasuje do małych kanapeczek, ale dobrze sprawdza się także jako samodzielna przekąska :)
300 g sera żółtego ( najlepiej goudy)
5 jajek
200 g majonezu
300 g pieczarek
500 g mięsa mielonego
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż go do miski, dodaj jajka i majonezu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią gotową masę, wyrównaj wierzch. Piecz ok 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a następnie zdejmij papier z rolady. (delikatnie, aby jej nie rozerwać)
Pieczarki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i przesmaż na niej pieczarki. Mięso przełóż do miski, wbij do niego jajka, dodaj bułkę tartą i przestudzone pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na masę serową nałóż farsz, rozsmaruj go dokładnie po powierzchni masy serowej, zostawiając z jednej strony ok. 1,5 cm wolnego miejsca. Powoli i dokładnie zwijaj roladę. Następnie zawiń ją ponownie w papierem do pieczenia i piecz ok. 40. minut w 160 stopniach. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Ja przeważnie jem ją bez żadnych dodatków, ale dobrze smakuje także z chlebem.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/01/rolada-serowa-z-miesem-i-pieczarkami.html