Wykonanie
Rozpoczynamy karnawał, czyli czas spotkań towarzyskich, domówek i przyjęć karnawałowych. W związku z tym czas na szybkie przekąski :) Ta rolada fajnie pasuje do małych kanapeczek, ale dobrze sprawdza się także jako samodzielna przekąska :)
300 g
sera żółtego ( najlepiej goudy)5
jajek200 g
majonezu300 g
pieczarek500 g
mięsa mielonego2
jajka2 łyżki
bułki tartejsól,
pieprz do smaku
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż go do miski, dodaj
jajka i
majonezu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią gotową masę, wyrównaj wierzch. Piecz ok 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a następnie zdejmij papier z rolady. (delikatnie, aby jej nie rozerwać)
Pieczarki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej odrobinę
oliwy i przesmaż na niej
pieczarki.
Mięso przełóż do miski, wbij do niego
jajka, dodaj
bułkę tartą i przestudzone
pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Na masę
serową nałóż farsz, rozsmaruj go dokładnie po powierzchni masy serowej, zostawiając z jednej strony ok. 1,5 cm wolnego miejsca. Powoli i dokładnie zwijaj roladę. Następnie zawiń ją ponownie w papierem do pieczenia i piecz ok. 40. minut w 160 stopniach. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Ja przeważnie jem ją bez żadnych dodatków, ale dobrze smakuje także z
chlebem.