ßßß Cookit - przepis na Rabarbarowa chmurka - kruche ciasto z pianką i rabarbarem.

Rabarbarowa chmurka - kruche ciasto z pianką i rabarbarem.

nazwa

Wykonanie

Jeżeli szukasz przepisu na sprawdzone ciasto, które ma w sobie budyń ( a raczej budyniową piankę a'la ptasie mleczko) oraz owoce, to to ciasto sprawdzi się idealnie. Jeden z przepisów naszych mam i babć , który jest stosunkowo łatwy. Jednak dość czasochłonny, gdyż ciasto trzeba robić w dwóch rzutach. Ważniejsze jednak jest to, że to ciasto to pewniak. Na prawdę bardzo trudno je zepsuć a zaręczam, że jak już spróbujesz to będziesz tylko zmieniać owoce i regulować cukier w piance. Sezon na ciasta z owocami stoi przed nami otwarty :)
Dorwałam w ogrodzie rabarbar. Pierwszy i młodziutki - taki właśnie jest najlepszy do ciasta. Stare i przerośnięte łodygi są już twarde i nie poleca się ich spożywania. W sklepach raczej jeszcze ciężko jest go dostać, ale jak tylko się pojawi to warto o nim pomyśleć. To warzywko jest nie tylko dobre do ciast, ale też kompotów. Warto zapamiętać to, że im czerwieńsza łodyga rabarbaru tym słodszy jest jego smak :)
Składniki na blaszkę 20x30 cm:
2,5 szklanki maki pszennej tortowej
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gram masła lub margaryny
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
Masło posiekać, dołożyć wszystkie wyżej wymienione składniki i szybko ale dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną większą a drugą mniejszą ( 70% i 30% ciasta). Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Drugą natomiast wyłożyć na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut (lub krócej/dłużej - ciasto musi się zarumienić i odejść od brzegów formy). Zostawić do wychłodzenia.
Dodatkowo:
0,5 kg łodyg rabarbaru
4 łyżki cukru
Rabarbar obrać z wierzchniej warstwy skórki. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem.
Składniki na piankę:
6 białek
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
80 g proszku budyniowego ( 2 opakowania) - smak waniliowy lub śmietankowy bez cukru
Białka ubić na sztywno, na bardzo sztywno - tak jak na bezę, czyli aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza w pianie. Stopniowo dodawać cukier puder stale ubijając. Następnie dodać cukier waniliowy i kolejno proszek budyniowy. Całość dokładnie połączyć. Na samym końcu do masy dolać cienkim strumieniem lub po łyżce - olej. Wkręcić go mikserem w masę.
Masę budyniową wylać na upieczony wcześniej spód ciasta. Odcedzić rabarbar, rozłożyć go równo na masie. Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć je na wierzch.
Całość wstawić do rozgrzanego ponownie piekarnika do 170 stopni, piec około 30 minut - tak by wierzchnia warstwa ciasta się zarumieniła.
ps. Jeżeli masz duże jajka, możesz skorzystać z 5 sztuk a nie 6 jak w przepisie.
Można posypać cukrem pudrem i SMACZNEGO!
Pozdrawiam cieplutko :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/04/rabarbarowa-chmurka-kruche-ciasto-z.html