Wykonanie
Jeżeli szukasz przepisu na sprawdzone ciasto, które ma w sobie
budyń ( a raczej budyniową piankę a'la ptasie mleczko) oraz
owoce, to to ciasto sprawdzi się idealnie. Jeden z przepisów naszych mam i babć , który jest stosunkowo łatwy. Jednak dość czasochłonny, gdyż ciasto trzeba robić w dwóch rzutach. Ważniejsze jednak jest to, że to ciasto to pewniak. Na prawdę bardzo trudno je zepsuć a zaręczam, że jak już spróbujesz to będziesz tylko zmieniać
owoce i regulować
cukier w piance. Sezon na ciasta z
owocami stoi przed nami otwarty :)
Dorwałam w ogrodzie
rabarbar. Pierwszy i młodziutki - taki właśnie jest najlepszy do ciasta. Stare i przerośnięte łodygi są już twarde i nie poleca się ich spożywania. W sklepach raczej jeszcze ciężko jest go dostać, ale jak tylko się pojawi to warto o nim pomyśleć. To warzywko jest nie tylko dobre do ciast, ale też kompotów. Warto zapamiętać to, że im czerwieńsza łodyga
rabarbaru tym słodszy jest jego smak :)

Składniki na blaszkę 20x30 cm:2,5 szklanki
maki pszennej tortowej6
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 gram
masła lub
margaryny3 łyżki drobnego
cukru do wypieków
Masło posiekać, dołożyć wszystkie wyżej wymienione składniki i szybko ale dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną większą a drugą mniejszą ( 70% i 30% ciasta). Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Drugą natomiast wyłożyć na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut (lub krócej/dłużej - ciasto musi się zarumienić i odejść od brzegów formy). Zostawić do wychłodzenia.Dodatkowo:0,5 kg łodyg
rabarbaru4 łyżki
cukruRabarbar obrać z wierzchniej warstwy skórki. Pokroić w kostkę i zasypać
cukrem.Składniki na piankę:6
białek1
cukier waniliowy1 szklanka
cukru pudrupół szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego80 g proszku budyniowego ( 2 opakowania) - smak
waniliowy lub
śmietankowy bez
cukruBiałka ubić na sztywno, na bardzo sztywno - tak jak na
bezę, czyli aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza w pianie. Stopniowo dodawać
cukier puder stale ubijając. Następnie dodać
cukier waniliowy i kolejno proszek budyniowy. Całość dokładnie połączyć. Na samym końcu do masy dolać cienkim strumieniem lub po łyżce -
olej. Wkręcić go mikserem w masę.Masę budyniową wylać na upieczony wcześniej spód ciasta. Odcedzić
rabarbar, rozłożyć go równo na
masie. Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć je na wierzch.Całość wstawić do rozgrzanego ponownie piekarnika do 170 stopni, piec około 30 minut - tak by wierzchnia warstwa ciasta się zarumieniła.ps. Jeżeli masz duże
jajka, możesz skorzystać z 5 sztuk a nie 6 jak w przepisie.Można posypać
cukrem pudrem i SMACZNEGO!Pozdrawiam cieplutko :)