ßßß
Składniki na blaszkę 20x30 cm:2,5 szklanki maki pszennej tortowej6 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia250 gram masła lub margaryny3 łyżki drobnego cukru do wypiekówMasło posiekać, dołożyć wszystkie wyżej wymienione składniki i szybko ale dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną większą a drugą mniejszą ( 70% i 30% ciasta). Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Drugą natomiast wyłożyć na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut (lub krócej/dłużej - ciasto musi się zarumienić i odejść od brzegów formy). Zostawić do wychłodzenia.Dodatkowo:0,5 kg łodyg rabarbaru4 łyżki cukruRabarbar obrać z wierzchniej warstwy skórki. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem.Składniki na piankę:6 białek1 cukier waniliowy1 szklanka cukru pudrupół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego80 g proszku budyniowego ( 2 opakowania) - smak waniliowy lub śmietankowy bez cukruBiałka ubić na sztywno, na bardzo sztywno - tak jak na bezę, czyli aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza w pianie. Stopniowo dodawać cukier puder stale ubijając. Następnie dodać cukier waniliowy i kolejno proszek budyniowy. Całość dokładnie połączyć. Na samym końcu do masy dolać cienkim strumieniem lub po łyżce - olej. Wkręcić go mikserem w masę.Masę budyniową wylać na upieczony wcześniej spód ciasta. Odcedzić rabarbar, rozłożyć go równo na masie. Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć je na wierzch.Całość wstawić do rozgrzanego ponownie piekarnika do 170 stopni, piec około 30 minut - tak by wierzchnia warstwa ciasta się zarumieniła.ps. Jeżeli masz duże jajka, możesz skorzystać z 5 sztuk a nie 6 jak w przepisie.Można posypać cukrem pudrem i SMACZNEGO!Pozdrawiam cieplutko :)