Wykonanie

Tym
ciastem Ameryki nie odkryłam, ponieważ od lat krąży na blogach kulinarnych:) Ale jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie go wypróbować. Ja przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nie zmieniałam nic, ponieważ proporcje są idealne. Ciasto jest wspaniałe! U mnie weszło na stałe do repertuaru:) Ciasto jest przepyszne w smaku, delikatnie kruche, połączone z pianką na bazie
białek i budyniu w proszku, który doskonale ją usztywnia i piana nie opada podczas pieczenia. Do tego słodko-kwaśne
maliny... i mamy ciasto doskonale! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:2,5 szklanki
mąki pszennej250 g zimnego
masła5
żółtek3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA PIANKĘ:5
białek1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g)2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru (2 x 40 g)0,5 szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegoDODATKOWO:500 g
malin świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej)
cukier puder do oprószeniaWYKONANIE:CIASTO:
Mąkę,
masło pokrojone w kostkę,
żółtka,
cukier puder i
proszek do pieczenia przełóż do malaksera i krótko zmiksuj na gładkie ciasto lub wyrób ręcznie.Ciasto podziel na porcje 60% i 40%, każdą osobno zawiń w folię spożywczą i zamroź. (Możesz to zrobić spokojnie dzień wcześniej albo kilka godzin przed pieczeniem ciasta).Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C .Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłóż folią aluminiową. Na spód blachy zetrzyj na tarce o grubych oczkach 60% zamrożonego wcześniej ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj (ja ścieram robotem - na tarce do warzyw).Podpiecz ciasto przez 20 minut na złoty kolor.Ostudź dokładnie ciasto.PIANKA:
Białka ubij na sztywną pianę.Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj
cukier i
cukier waniliowy, wciąż miksując na najwyższych obrotach.Wsyp powoli proszek budyniowy. Zmiksuj dobrze.Teraz cienką strużką wlej
olej i zamieszaj dokładnie.SKŁADANIE CIASTA:Na podpieczony wcześniej spód wyłóż ubitą pianę, wyrównaj lekko
łopatką wierzch.Ułóż
maliny, gęsto, otworkami do góry.Na wierzch zetrzyj pozostałe 40% zamrożonego ciasta.Całość piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 35 - 40 minut, na złoty kolor.Wyjmij z piekarnika i ostudź, a następnie posyp
cukrem pudrem i pokrój na na kawałki.Smacznego!
