Wykonanie
Ostatnio zrobiłam dość ciekawe danie, konkretniej - kawałki
parówki ponadziewałam
makaronem spaghetti, ugotowałam i połączyłam z
sosem pomidorowym. Ktoś kto nigdy tego nie widział powie: "o
kurcze, jak to jest zrobione?".
Powiem Wam, że i ja miałam trochę pytań nim to zrobiłam, zastanawiałam się czy
makaron się nie rozpadnie, tak jak i
parówki. NIE! Nie rozpadnie się nic :)
Makaron gotujemy al dante, a
parówki wybieramy cienkie zafoliowane, ale dobre jakościowo by zawierały dużo
mięsa w składzie.

Składniki:
makaron spaghetti 200 g (pół opakowania)0,5 kg
parówek1 puszka
pomidorów 410 g1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masła100 ml
wody1 łyżeczka
brązowego cukruszczypta
pieprzu i
solinajlepiej świeże
zioła -
bazylia,
oregano,
pietruszkaWykonanie:
Parówki odwijamy z folii i kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Bierzemy po 5-6 suchych nitek
makaronu i wkłuwamy w kawałek
parówki po czym przesuwamy ją do środka. Ja zrobiłam po dwa kawałki na każde 5 nitek.W rondlu wstawiamy
wodę, solimy, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy
makaron. Następnie zmniejszamy palnik, przykrywamy i na malutkim ogniu gotujemy przez około 8 minut. By
makaron był sprężysty (al dante).Odcedzamy.


Przygotowujemy
sos pomidorowy.
Cebule drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę po czym rozgrzewamy na głębokiej patelni
oliwę i
masło i podsmażamy te składniki przez kilka minut.
Pomidory z puszki miksujemy, i razem z
wodą oraz
cukrem dokładamy do
cebulki i
czosnku. Całość dusimy pod przykryciem około pół godziny. Na sam koniec przyprawiamy do smaku
ziołami,
pieprzem, ewentualnie
solą.
Makaron łączymy z sosem i podajemy.Smacznego!Obserwuj przez
