Wykonanie
Długo szukałam idealnego przepisu na
ciasto drożdżowe pod pizze. Jeszcze przed ślubem ( 6 lat temu ) kombinowałam z różnymi proporcjami, ale zawsze coś wyszło nie tak. A to ciasto zbyt luźne, a to zbyt zbite, a to przywiera do podłoża, a to zakalec. Ciągle źle. W końcu podczas wyrabiania ciasta zapomniałam dodać
olej. Ciasto wyszło idealne. Równiutko wyrośnięte, o prawidłowej konsystencji, ładnie wypieczone. Od tego czasu piekę bez dodatku
oleju. Piekłam tak w starym piekarniku, teraz w nowym, i kiedyś też w kuchni Teściowej. Wychodzi ZAWSZE.

***Składniki na ciasto ( 1 blaszka ) :- 1
jajo- 30 dag
mąki pszennej tortowej- 3 dag
drożdży- około 3/4 szklanki
mleka- łyżeczka
cukru- szczypta
soliWykonanie:
Mleko podgrzać by było ciepłe (ale nie gorące).
Drożdże rozkruszyć w naczyniu, dosypać
cukier, i trochę ciepłego
mleka (około połowę). Pozostawić na kilka minut by
drożdże się ruszyły.Na stolnicę, lub w dużą metalową miskę ( ja wolę wyrabiać ciasto właśnie w misce) wsypać przesianą
mąkę, wbić
jajko, wlać rozczyn
drożdżowy oraz pozostałe
mleko. Dodać szczyptę
soli.Całość wyrabiać do momentu aż składniki się połączą a ciasto zacznie odchodzić od rąk, powinno być zbite. Jeżeli potrzeba dosypać
mąki.Pozostawić w ciepłym i zaciemnionym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut).W tym czasie można przygotować pozostałe składniki:-
przecier pomidorowy do posmarowania-
suszone oregano- ulubione dodatki do pizzy np.:
salami,
pieczarki (usmażone),
oliwki,
pomidory (nie solić by nie puściły soku w trakcie pieczenia),
cebulkę,
kukurydzę itp.-
ser ( najlepszy do pizzy jest
ser Mozzarella, jest bardzo ciągliwy po upieczeniu)Kiedy ciasto już wyrosło, oprószyć stolnicę i wałek
mąką, następnie rozwałkować je. Blaszki nie smarujemy niczym, również podsypujemy
mąką, ciasto dzięki temu ładnie "wyskoczy" z formy. Na blaszkę przełożyć ciasto. Jeżeli nie posiadamy formy z otworami wentylującymi specjalnie przeznaczonej do wypiekania pizzy, ciasto trzeba samodzielnie nakłuć widelcem w wielu miejscach.Ciasto posmarować przecierem, posypać
oregano. Warstwy pizzy układać od najbardziej suchej. Czyli na sam spód dajemy np.
salami, a na samą górę pod
ser najbardziej wilgotne składniki czyli
pomidory, by ciasto nie zwilgotniało podczas pieczenia. Posypać tartym
serem typu np. Gouda, czy ułożyć
Mozzarellę. Ja
daję oba rodzaje.Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni ( grzałka góra dół ) i piec około 22 minuty, przez wyciągnięciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone.Smacznego! Pozdrawiam cieplutko i zachęcam do rozważenia obserwacji bloga!
Kasia R.***

