Wykonanie

Dość czasochłonne, ale warte każdej minuty spędzonej w kuchni :)Składniki:ok 400g
mięsa mielonego16 -18 rurek
makaronu pennoni lub
cannelloni1 puszka
pomidorów1
cebula3 ząbki
czosnkumozarella (w kostce, nie w kulce)
koncentrat pomidorowysól prowansalska (może być też
ziołowa czy zwykła)
pieprz1 łyżka
masła (
margaryny czy
oleju)
sos beszamelowy (2 łyżki
masła, 3 łyżki
mąki,
woda, duża kwaśna
śmietana,
żółtko, tarty
żółty ser,
sól).Przygotowanie:1. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam
cebulę oraz wyciśnięty
czosnek. Dodaję
mięso mielone, doprawiam
solą i
pieprzem. Duszę aż przestanie być surowe.2. Do tak przygotowanego
mięsa dodaję
pomidory w puszce i w razie potrzeby dodatkowo doprawiam
solą,
pieprzem oraz
koncentratem pomidorowym. Duszę do momentu zgęstnienia sosu. Odstawiam do przestygnięcia.3. Czas na
sos beszamelowy. Rozpuszczam 2 łyżki
masła, do których dodaję
mąke. Gdy zawiesina się zagęści, dolewam pół szklanki
wody i mieszam. Do uzyskanej kremowej bazy dodaję
śmietanę,
żółtko oraz tarty
ser. Doprawiam
solą i mieszam, aż do rozpuszczenia
sera.4. Przygotowany wcześniej farsz
mięsny nakładamy do rurek. Nadziane rurki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewam
sosem beszamelowym (jeśli układacie rurki piętrowo, zalejcie każdą warstwę osobno). Na wierzch kładę plastry
mozarelli.5. Całość zapiekam w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.