ßßß
Dość czasochłonne, ale warte każdej minuty spędzonej w kuchni :)Składniki:ok 400g mięsa mielonego16 -18 rurek makaronu pennoni lub cannelloni1 puszka pomidorów1 cebula3 ząbki czosnkumozarella (w kostce, nie w kulce)koncentrat pomidorowysól prowansalska (może być też ziołowa czy zwykła)pieprz1 łyżka masła (margaryny czy oleju)sos beszamelowy (2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, woda, duża kwaśna śmietana, żółtko, tarty żółty ser, sól).Przygotowanie:1. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Dodaję mięso mielone, doprawiam solą i pieprzem. Duszę aż przestanie być surowe.2. Do tak przygotowanego mięsa dodaję pomidory w puszce i w razie potrzeby dodatkowo doprawiam solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym. Duszę do momentu zgęstnienia sosu. Odstawiam do przestygnięcia.3. Czas na sos beszamelowy. Rozpuszczam 2 łyżki masła, do których dodaję mąke. Gdy zawiesina się zagęści, dolewam pół szklanki wody i mieszam. Do uzyskanej kremowej bazy dodaję śmietanę, żółtko oraz tarty ser. Doprawiam solą i mieszam, aż do rozpuszczenia sera.4. Przygotowany wcześniej farsz mięsny nakładamy do rurek. Nadziane rurki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewam sosem beszamelowym (jeśli układacie rurki piętrowo, zalejcie każdą warstwę osobno). Na wierzch kładę plastry mozarelli.5. Całość zapiekam w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.