ßßß
źródło przepisu: stolikwkropki.plniewielka kura (1 1/2 - 2 kg)5 marchwisporych cebula3 niewielkie pietruszkipęczek natki pietruszkiok. 10 ziaren czarnego pieprzu2 łyżki soli morskiejszczypta szafranu (ok. 15 nitek)ok. 10 sztuk goździkówlaska cynamonu6 ziaren ziela angielskiegołyżeczka brązowego cukru4 litry wodyKurę umyć, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 min. W międzyczasie należy pozbyć się szumu. Po 30 minutach dodać warzywa: marchew, cebulę i korzeń pietruszki, wszystko obrane ze skóry, ale w całości. Doprawić solą i gotować, aż mięso będzie miękkie.Gdy mięso będzie miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki (zostawić część do dekoracji talerzy), przyprawy: pokruszony szafran, cynamon, goździki, pieprz i ziele angielskie). Gotować razem około 15-20 minut, aż rozejdzie się zapach szafranu.Rosół podajemy z makaronem, z pokrojoną w talarki marchewką i świeżą natką pietruszki.Smacznego!