Wykonanie
Propozycja na niedzielny obiad. Rosół z prawdziwej wiejskiej
kury, nietypowo przyprawiony, bardzo aromatyczny. Ponieważ czekało nas jeszcze drugie danie, rosół jedliśmy bez
makaronu, oprószony tylko świeżo mielonym
pieprzem, ale polecam przygotować do niego domowy
makaron .Ponieważ nie jesteśmy w stanie przejeść takiej ilości rosołu, kilka porcji mrożę, to dobra baza do przygotowywania pomidorówki czy zup kremów.

źródło przepisu: stolikwkropki.plniewielka
kura (1 1/2 - 2 kg)5
marchwisporych
cebula3 niewielkie
pietruszkipęczek
natki pietruszkiok. 10 ziaren
czarnego pieprzu2 łyżki
soli morskiejszczypta
szafranu (ok. 15 nitek)ok. 10 sztuk
goździkówlaska
cynamonu6 ziaren
ziela angielskiegołyżeczka
brązowego cukru4 litry
wodyKurę umyć, zalać
wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 min. W międzyczasie należy pozbyć się szumu. Po 30 minutach dodać warzywa:
marchew,
cebulę i
korzeń pietruszki, wszystko obrane ze skóry, ale w całości. Doprawić
solą i gotować, aż
mięso będzie miękkie.Gdy
mięso będzie miękkie, dodać posiekaną
natkę pietruszki (zostawić część do dekoracji talerzy),
przyprawy: pokruszony
szafran,
cynamon,
goździki,
pieprz i
ziele angielskie). Gotować razem około 15-20 minut, aż rozejdzie się zapach
szafranu.Rosół podajemy z
makaronem, z pokrojoną w talarki
marchewką i świeżą
natką pietruszki.Smacznego!