ßßß Cookit - przepis na Rosyjski rosół z szafranem

Rosyjski rosół z szafranem

nazwa

Wykonanie

Propozycja na niedzielny obiad. Rosół z prawdziwej wiejskiej kury, nietypowo przyprawiony, bardzo aromatyczny. Ponieważ czekało nas jeszcze drugie danie, rosół jedliśmy bez makaronu, oprószony tylko świeżo mielonym pieprzem, ale polecam przygotować do niego domowy makaron .
Ponieważ nie jesteśmy w stanie przejeść takiej ilości rosołu, kilka porcji mrożę, to dobra baza do przygotowywania pomidorówki czy zup kremów.
źródło przepisu: stolikwkropki.pl
niewielka kura (1 1/2 - 2 kg)
5 marchwi
sporych cebula
3 niewielkie pietruszki
pęczek natki pietruszki
ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki soli morskiej
szczypta szafranu (ok. 15 nitek)
ok. 10 sztuk goździków
laska cynamonu
6 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka brązowego cukru
4 litry wody
Kurę umyć, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 min. W międzyczasie należy pozbyć się szumu. Po 30 minutach dodać warzywa: marchew, cebulę i korzeń pietruszki, wszystko obrane ze skóry, ale w całości. Doprawić solą i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso będzie miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki (zostawić część do dekoracji talerzy), przyprawy: pokruszony szafran, cynamon, goździki, pieprz i ziele angielskie). Gotować razem około 15-20 minut, aż rozejdzie się zapach szafranu.
Rosół podajemy z makaronem, z pokrojoną w talarki marchewką i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2015/02/Rosyjski-rosol-z-szafranem.html