ßßß Cookit - przepis na Babeczki potrójnie cytrynowe

Babeczki potrójnie cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy urodzinowych słodkości, tym razem coś bardziej orzeźwiającego. Ulubione babeczki cytrynowe (pierwsze, które upiekłam w swej blogowej karierze i chyba pierwsze, które upiekłam w ogóle :)), z lekkim cytrynowym kremem.
Ponieważ w założonym harmonogramie przygotowań, jak zwykle miałam opóźnienie, nie zdążyłam obfotografować ich zawczasu. Na szczęście jedna ocalała... ;)
Polecam!
Muffinki cytrynowe
źródło przepisu: majanaboxing.blox.pl
(składniki na 12 sztuk)
225 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
190 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki mielonego maku
170 ml oleju słonecznikowego
150 ml mleka
jedno jajko + jedno białko
sok i otarta skórka z jednej cytryny
Wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i mak. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: mleko, olej, jajka, sok i skórkę z cytryny. Połączyć. Szybko dobrze wymieszać. Przelać ciasto do wyłożonej papilotkami formy.
Piec około 25 min w temperaturze 190 stopni. Wystudzić na kratce.
Krem cytrynowy
źródło inspiracji: mojewypieki.com
350 g mascarpone
250 g lemon curd + 12 łyżeczek
łyżka cukru pudru
łyżka startej drobno skórki z cytryny
300 ml śmietany kremówki 30%
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W miseczce wymieszać łyżką mascarpone, cukier puder, skórkę cytrynową i lemon curd. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza. Schłodzić około 30 minut.
W ostudzonych babeczkach wyciąć niewielki otwór, napełnić łyżeczką lemon curd.
Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm tylką i - wyciskając krem spiralnie - udekorować babeczki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/11/Babeczki-potrojnie-cytrynowe.html