Wykonanie
Małe, nie za słodkie, ale bardzo aromatyczne cudeńka. W sam raz, gdy dieta zaczyna się nudzić... ;)

źródło przepisu: 'Muffiny. Małe, ale za to przepyszne', wyd. NGV(podaję ze swoimi zmianami)75 g
masła (dałam
olej)250 g
mąki (dałam ekologiczną pełnoziarnistą)2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
cynamonu (dałam całą)50 g
wiórków kokosowych (+ wiórki do posypania babeczek)2
jajka100 g
brązowego cukru (lub więcej, jeśli babeczki mają być słodsze)150 g
jogurtu naturalnego2
bananycukier puder do posypania
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
cynamonem i wiórkami kokosowymi.
Jajka utrzeć z
cukrem, następnie dodać
masło (
olej) i
jogurt.
Banany rozgnieść widelcem i dodać do płynnych składników. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Nałożyć do muffinowej foremki (do 3/4 wysokości), posypać wiórkami.Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Smacznego!
