Wykonanie
...czyli połączenie rodzinnej klasyki z muffinkowym designem. ;) Wystarczy jedna, jeszcze ciepła babeczka, podana z
kubkiem zimnego
mleka i zupełnie zapominam, że tak naprawdę, to nie przepadam za makowcami... ;)

250 g
mąki100 g
oleju175 g
cukru2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody150 ml
mleka20 ml
likieru pomarańczowegołyżeczka suszonej
skórki pomarańczowej400 g
maku1/2 szklanki
cukru35 g
masła1/2 posiekanych
bakalii (u mnie:głównie
skórka pomarańczowa oraz
rodzynki i
migdały) lub 500 g gotowej masy makowejPrzygotować masę
makową:
mak sparzyć, następnie przetrzeć dwukrotnie przez maszynkę. Dodać
cukier,
masło i
bakalie. Dobrze wymieszać.
Jajka z
cukrem utrzeć, dodać
olej,
likier i
mleko, dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać ze
skórką pomarańczową,
proszkiem do pieczenia i
sodą. Połączyć z masą jajeczną i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki do muffinek wypełniać na przemian, łyżką ciasta i łyżką masy makowej.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!



***Zapraszam też do zapoznania się z podsumowaniem zabawy, z
grzybami w roli głównej: