ßßß Cookit - przepis na Minimakowce

Minimakowce

nazwa

Wykonanie

...czyli połączenie rodzinnej klasyki z muffinkowym designem. ;) Wystarczy jedna, jeszcze ciepła babeczka, podana z kubkiem zimnego mleka i zupełnie zapominam, że tak naprawdę, to nie przepadam za makowcami... ;)
250 g mąki
100 g oleju
175 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 ml mleka
20 ml likieru pomarańczowego
łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
400 g maku
1/2 szklanki cukru
35 g masła
1/2 posiekanych bakalii (u mnie:głównie skórka pomarańczowa oraz rodzynki i migdały) lub 500 g gotowej masy makowej
Przygotować masę makową: mak sparzyć, następnie przetrzeć dwukrotnie przez maszynkę. Dodać cukier, masło i bakalie. Dobrze wymieszać.
Jajka z cukrem utrzeć, dodać olej, likier i mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć z masą jajeczną i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki do muffinek wypełniać na przemian, łyżką ciasta i łyżką masy makowej.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
***
Zapraszam też do zapoznania się z podsumowaniem zabawy, z grzybami w roli głównej:
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/12/Minimakowce.html