Wykonanie
Danie, przygotowane naprędce, głównie w celu opróżnienia lodówki przed którymś z weekendowych wyjazdów, idealnie wpisało się w akcję Doroty NIE MARNUJ ŻYWNOŚCI . Wpisało się też na stałe do naszego domowego menu, polecam!

2
cukinieczerwona papryka250 g małych
pieczarekpuszka
pomidorówcebula5-6 plastrów
szynki3 łyżki sosu z
piri-
piriłyżka
sosu sojowego1/2 szklanki
bulionusól,
pieprzkoperek do podania
Szynkę drobno pokroić, podsmażyć w lekko naoliwionym rondlu. Dodać posiekaną
cebulę i zeszklić ją. Zalać
bulionem, dodać
pieczarki pokrojone w ćwiartki,
cukinie i
paprykę pokrojone w kostkę i
pomidory (razem z
sokiem). Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodać sos z
piri-
piri i
sos sojowy, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Wymieszać i gotować, bez przykrycia, odparowując nadmiar
wody. Podawać ze świeżym
pieczywem.Smacznego!