ßßß Cookit - przepis na Pikantne leczo

Pikantne leczo

nazwa

Wykonanie

Danie, przygotowane naprędce, głównie w celu opróżnienia lodówki przed którymś z weekendowych wyjazdów, idealnie wpisało się w akcję Doroty NIE MARNUJ ŻYWNOŚCI . Wpisało się też na stałe do naszego domowego menu, polecam!
2 cukinie
czerwona papryka
250 g małych pieczarek
puszka pomidorów
cebula
5-6 plastrów szynki
3 łyżki sosu z piri-piri
łyżka sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz
koperek do podania
Szynkę drobno pokroić, podsmażyć w lekko naoliwionym rondlu. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją. Zalać bulionem, dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki, cukinie i paprykę pokrojone w kostkę i pomidory (razem z sokiem). Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodać sos z piri-piri i sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i gotować, bez przykrycia, odparowując nadmiar wody. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/07/Pikantne-leczo.html