Wykonanie

Jak tylko zobaczyłam ją w sklepie, wiedziałam, że musi być moja :) Okrągła, dorodna, świeżutka.W ogródku mam aż nadmiar
cukini, ale wszystkie są tradycyjne, podłużne, a ta okragła jak mała zielona dyńka :) No i kupiłam i nie żałuję. Nadziałam ją bardzo prostym farszem jak do zapiekanki, czyli
szynka,
pieczarki i
ser. Wyszło bardzo smaczne i szybkie danie. POLECAM :)Składniki ( porcja dla 3 osób)- okrągła
cukinia 3 szt. ( z braku okrągłej może być też zwykła podłużna )- dobra najlepiej lekko podwędzana
szynka 20-25 dkg-
pieczarki 30-35 dkg.- mała
cebulka 1 szt-
ser żółty 25-30 dkg.-
sól,
papryka czerwona mielona,- zielona
pietruszka lub
koperek ( może być suszona )Wykonanie
Cukinię przekrawam na połówki, delikatnie
solę od wewnątrz i odstawiam aż puści
soki. Pokrojoną w drobna kostkę
cebule i
pieczarki smażę na niewielkiej ilości
oleju do odparowania
wody. Studzę.
Cukinie osuszam papierowymi ręczniczkami z nadmiaru soku, na dno
cukiniowych miseczek układam kolejno
szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę,
pieczarki z
cebulką i starty na grubych oczkach tarki
ser żółty. Całość posypuję mieloną
czerwoną papryką.
Cukinie wkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku ( z termoobiegiem ) 180 stopni 25-30 minut. Podaje na ciepło posypaną zieloną
pietruszką i
koperkiem Smacznego :)

