Wykonanie

1/2 kg
mięsa mielonego (u mnie mieszane:
wołowina, chuda
wieprzowina i
drób)
szalotkaduży ząbek
czosnkupęczek
koperkujajko3 łyżki
otrąb owsianych
ostra paprykaszczypta
imbirusól,
pieprzpuszka
pomidorów bez skórkiząbek
czosnkułyżka
octu balsamicznegopęczek
bazyliisól,
pieprzdo podania:np. ugotowane na parze
szparagiPomidory przelać (wraz z
sokiem) do rondelka i gotować na małym gazie, odparowując nadmiar
wody. Po kilku minutach dodać rozgnieciony
czosnek i
ocet balsamiczny. Gdy sos zacznie gęstnieć, zmiksować ze świeżą
bazylią. Ponownie podgrzać i doprawić do smaku.
Szalotkę,
czosnek i
koperek drobno posiekać, dodać do
mięsa i dokładnie wymieszać. Następnie dodać roztrzepane
jajko i
otręby, przyprawić i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut, żeby
otręby napęczniały. Po tym czasie uformować niewielkie klopsiki, smażyć pod przykryciem, na suchej patelni, do zarumienienia z obu stron.Polać sosem bezpośrednio przed podaniem.Smacznego!

