Wykonanie
To już chyba klasyka w kulinarnej blogosferze, w końcu, udało się upiec i mi. :)Przepis cytuję za Edysią .

250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g
cukru kryształu3 czubate łyżki gorzkiego
kakaoszczypta
soliopakowanie
cukru wanilinowego (dałam 2 łyżki
cukru z
wanilią)250 g
masła200 ml coca-coli75 ml
mleka2
jajkaczekolada z nadzieniem
toffi (dałam
mleczną)3-4 łyżki
śmietanki 30%łyżka ciemnego
kakaoW jednej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
kakao,
sól i
cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić
jajka, dobrze je roztrzepać,
potem dodać
mleko, roztopione i wystudzone
masło oraz coca-colę, wymieszać.Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.Tortownicę o średnicy 24 cm (miałam 20 cm) wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy.Piec ok. 45-50 min. w temperaturze 180 stopni.Przygotować polewę:
czekoladę połamać i stopić w kąpieli
wodnej. Dodać
śmietanę i
kakao, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.Smacznego!

