Wykonanie
Słońce, plaża, koc, koszyk piknikowy i jagodzianki - kwintesencja lata :)Przepis cytuję za Majanką .

500 g
mąki pszennej chlebowej1 1/2 łyżeczki suchych
drożdży lub 14 g świeżychszczypta
soliszklanka
mleka (250ml)
jajko1/4 szklanki
oleju słonecznikowego1/2 szklanki
cukru8 g
cukru waniliowego300g
jagód3 łyżki
cukrułyżka
mąki ziemniaczanejcukier puder,
sok z cytryny,u mnie także, zupełnie przypadkowo, kilka kropli
soku jagodowego (na
lukier)///
morelemasło,
mąka,
cukier (na kruszonkę)Wszystkie składniki na farsz wymieszać.
Mąkę połączyć z
drożdżami, dodać
sól (ze świeżych
drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać
mleko, wbić
jajko, wymieszać dokładnie. Dodać
olej i resztę składników. Zagnieść miękkie ciasto. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości.Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować bułeczki i pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (robiłam dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu
jagodowego. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą
bułkę umieścić złączeniem w dół na blacie i delikatnie, ale zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek.Tak przygotowane jagodzianki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.Piec ok. 15 min. w temperaturze 220 stopni.Polukrować: szklankę
cukru pudru rozetrzeć z kilkoma łyżkami gorącej
wody i
soku z cytryny, tak by
lukier był dość rzadki. Nakładać na jagodzianki pędzelkiem.

Ponieważ na mojej blasze zmieściło się tylko 9 jagodzianek, resztę ciasta przełożyłam do keksówki, na wierzchu ułożyłam połówki
moreli, pozostałe
jagody i całość posypałam kruszonką.Piekłam ok. 25 min., także w temperaturze 220 stopni. Wyszło pysznie!

Smacznego!