ßßß
Składniki na 16 jagodzianek:500 g mąki pszennej chlebowej7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdżyszczypta soli250 ml mleka1 jajko80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)pół szklanki cukru8 g cukru waniliowegoJagodowe nadzienie:300 g jagód3 łyżki cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejSkładniki na lukier:1 szklanka cukru pudrukilka łyżek gorącej wodyWykonanie:Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości – od 30 – 45 minut.Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 – 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.