ßßß
Składniki2 marchewki2 łodygi selera naciowego2 cebule2 ząbki czosnkuOliwaPuszka białej fasoli200g kalafiora200g brokułów200g młodego szpinaku2 dojrzałe pomidory2l bulionu warzywnegoSól, pieprzPoza sezonem możesz użyć mrożonych warzyw. Bulion może być z kostki, ale najlepiej ugotować wcześniej na włoszczyźnie – mniej chemii, więcej smaku.PrzygotowanieMarchewki obierz i pokrój w plasterki. Pokrój selera na centymetrowe kawałki. Obierz i posiekaj cebulę.Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy, postaw na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie pokrojone warzywa, wyciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj wszystko i duś około 10 minut, aż warzywa zmiękną.Odcedź fasolę, połam kalafiora i brokuła na różyczki. Posiekaj grubo szpinak, pomidory pokrój w ćwiartki.Wlej bulion do warzyw w rondlu, dodaj fasolę, brokuły, kalafiora i ćwiartki pomidorów.Całość wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 minut pod przykryciem.Tuż przed podaniem wrzuć do garnka szpinak i gotuj jeszcze 30 sekund.Gotowe!