Wykonanie
Aura bardziej przywodzi na myśl depresyjną jesień niż radosną wiosnę, ale nie
daję się! Jeśli nie ma jej za oknem, przywołam wiosnę przynajmniej na talerzu. Ta cudowna, pożywna zupa przypomina, że mimo iż buro, wietrznie i mokro, nadal – mamy wiosnę! Prognozy na ten tydzień nie napawają optymizmem (wciąż deszcze i burze), ale słońce w końcu
wróci.

Składniki2
marchewki2
łodygi selera naciowego2
cebule2 ząbki
czosnkuOliwaPuszka
białej fasoli200g
kalafiora200g
brokułów200g młodego
szpinaku2 dojrzałe
pomidory2l
bulionu warzywnegoSól,
pieprzPoza sezonem możesz użyć
mrożonych warzyw.
Bulion może być z kostki, ale najlepiej ugotować wcześniej na
włoszczyźnie – mniej chemii, więcej smaku.Przygotowanie
Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Pokrój
selera na centymetrowe kawałki. Obierz i posiekaj
cebulę.Do dużego garnka wlej 2 łyżki
oliwy, postaw na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie pokrojone warzywa, wyciśnij
czosnek przez praskę. Wymieszaj wszystko i duś około 10 minut, aż warzywa zmiękną.Odcedź
fasolę, połam
kalafiora i
brokuła na różyczki. Posiekaj grubo
szpinak,
pomidory pokrój w ćwiartki.Wlej
bulion do warzyw w rondlu, dodaj
fasolę,
brokuły,
kalafiora i ćwiartki
pomidorów.Całość wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 minut pod przykryciem.Tuż przed podaniem wrzuć do garnka
szpinak i gotuj jeszcze 30 sekund.Gotowe!