Wykonanie

Madzia ma ze sobą dość poważny problem. Nie wiem nawet czy to da się leczyć. Obawiam się, że to już dożywotnia przypadłość. Otóż brak jej umiaru. Jak robi obiad to jakby dla
pułku wojska robiła. A ja
potem muszę jeść to wszystko. Jasne, chętnie jem. Ale jestem coraz grubszy i grubszy...Tak jak na przykład z tymi właśnie gołąbkami. Nie dość że zrobiła ich z tysiąc na raz to jeszcze miała fantazję i oprócz tych właśnie z
mięsem i
kaszą pęczak zrobiła jednocześnie z czerwonym
ryżem i
kaszą bulgur. Też coś około tysiąca :) Nie no, smaczne były, rewelacyjne wręcz. Ale już przyjaciel mój najlepszy
śmieje się, że wkrótce
będę grubszy od niego. A wiedzieć musicie, że Mateusz szczupły to nigdy nie był. A ostatnio to nawet biegać zaczął, pewnie mi na złość, żebym faktycznie był grubszy od niego :) No i dobrze, on biega, a ja jem gołąbki. I co, kto ma lepiej? :)Zatem dzisiaj przepis na gołąbki z
mięsem i
kaszą pęczak, a za kilka dni wersja wegetariańska: z czerwonym
ryżem i
kaszą bulgur.1
kapusta włoska1 kg
mielonego mięsa wołowo- wieprzowego1 , 5 szklanki pęczaku1
cebula1 łyżka
masła lub
margaryny1
jajkosól,
pieprzZewnętrzne liście
kapusty odkładamy na bok, są niezbyt urodziwe więc gołąbków z nich nie będzie. Ale przydadzą się później. Do gołąbków używamy liści głębiej schowanych. Liście
kapusty myjemy i wrzucamy do osolonego wrzątku na kilka minut. Odcedzamy, studzimy i ścinamy grube żyły które idą przez środek każdego liścia. Nie wylewamy
wody z parzenia.Pęczak gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Cebulę szklimy na tłuszczu. Wyrabiamy wszystkie składniki ze sobą doprawiając
solą i
pieprzem. Zawijamy farsz w liście
kapusty. Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy
wodą z parzenia liści i dusimy ok 1-1,5 godziny.Podajemy z
sosem pomidorowym który przygotowujemy następująco:1 szklanka
wody z
kapusty1 puszka
pomidorówpól szklanki
wodyłyżka
masła1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz2 łyżki
mąkiZagotowujemy
wodę z puszką
pomidorów. Blendujemy. Dodajemy
sól,
pieprz i
cukier.
Potem wodę rozmieszaną z
mąka, a na koniec łyżkę
masła.Smacznego!


---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)