Wykonanie

Ostatnio podawaliśmy przepis na
sezamową pastę tahini, a dzisiaj przerobimy ją na pyszny hummus. Czyli na pastę z
ciecierzycy. Hummus pochodzi z Libanu i jest znany na całym Bliskim Wschodzie. Występuje w bardzo wielu wariantach, ale zawsze głównymi składnikami jest
ciecierzyca,
czosnek, tahini,
oliwa i
sok z cytryny. I my właśnie taki najbardziej klasyczny hummus przygotowaliśmy.Według legendy potrawa ta wymyślona została przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Zresztą z sułtanem Saladynem to też jest sprawa ciekawa, bo naprawdę wcale nie był Saladynem tylko Jusufem, a w całości nazywał się Al-
Malik an-Nasir Salah ad-Dunja wa-ad-Din Abu al-Muzzafar Jusuf ibn Ajjub ibn Szazi Al-
Kurdi. Nieźle, co? Ciekawe kto to wszystko zapamięta. Ale zapamiętać jest łatwiej, gdy wiemy co poszczególne człony oznaczają. Otóż:- Al-
Malik an-Nasir - tytuł królewski- Salah ad-Dunja wa-ad-Din - zaszczytny tytuł Dobro Świata i Wiary (Salah - stąd Saladyn)- Abu al-Muzzafar - ojciec al-Muzzafara- Jusuf - właściwe imię- ibn Ajjub ibn Szazi - syn Ajjuba syna Szaziego (czyli ojciec to Ajjub, dziadek Szazi)- Al-
Kurdi - określenie przynależności do grupy etnicznej
KurdówUff, dotarliśmy do końca, aż się zmęczyłem. Zostawmy zatem Saladyna w spokoju i wróćmy do hummusu. O prawo do bycia królem hummusu upomina się też Izrael. I właśnie
między Libanem a Izraelem trawa kulinarna hummusowa wojna.
Póki co przoduje w niej Liban. W 2010 roku ponad 300 libańskich kucharzy uczestniczyło w biciu rekordu Guinessa na największy na świecie talerz z hummusem i falafelem. Libańczycy wymieszali 7 ton pasty z
ciecierzycy, 2 tony tahini, wycisnęli sok z 2 ton
cytryn i dolali 70 kg
oliwy w
oliwek. I wyszło im 10452 kg pysznego hummusu. I tym samym odebrali rekord Izraelowi, który kilka miesięcy wcześniej w arabsko-izraelskiej wiosce Abu Gosh zrobili dwa
razy mniej hummusu. Przy okazji Libańczycy zrobili 5 ton falafela. A wszystko to wymieszali i podali w gigantycznej misie, która jednocześnie pobiła rekord na największe naczynie z terakoty. Zatem bogatsi o tę wiedzę możemy już przystąpić do robienia tej potrawy.Potrzebujemy:1 szklankę
ciecierzycy2 ząbki
czosnku1 łyżkę pasty tahini1
cytrynęok. 50 ml
oliwy z oliwek200 ml
wody z gotowania
ciecierzycysól,
pieprzWykonanie:
Ciecierzycę płuczemy i zalewany
wodą na noc. Następnego dnia gotujemy ją około 1 godziny do miękkości. Przekładamy do melaksera, dodajemy
czosnek,
sok z cytryny, tahini i
oliwę. Ucieramy na gładka masę. Stopniowo dodajemy
wodę do uzyskania pożądanej konsystencji i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Zajadamy ze smakiem :)Smacznego!
