Wykonanie


Placek (8 sztuk):2 szklanki
mąki pszennej160 ml goracej
wody2 łyżki
olejuszczypta
soliW misce mieszamy
mąkę z
solą i zalewamy gorącą
wodą (gotujemy
wodę, wyłączamy, czekamy 2-3 minuty i taka właśnie temperatura będzie właściwa). Dodajemy
olej i mieszamy całość drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą to wyrabiamy ciasto rękoma około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do odpoczęcia na kilkanaście minut.Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich formujemy kulkę, rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy jak najcieniej potrafimy. To znaczy tak, żeby placek był 1-2 cm większy od średnicy patelni (skurczy się w trakcie smażenia). Ewentualnie w trakcie wałkowania można lekko podsypywać
mąką, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dodatkowo autorka Vegazone radzi: "Nie przejmujcie się, jeśli nie wyjdą Wam idealne okrągłe. To nie ma być wzorzec koła do Sevres, tylko placek do domowego obiadu" :)Smażymy na suchej nieprzywieralnej patelni niecałą minutę z jednej strony, przewracamy i smażymy jeszcze 30 sekund. Znowu przewracamy i kolejne 30 sekund smażymy. Oczywiście nie stoimy nad patelnią ze stoperem tylko po prostu pilnujemy żeby się nam placki nie spaliły i nie wyszły suche i kruche - czas jest tylko orientacyjnie podany.Teraz wypełnienie placka:
łosoś wędzony w plastrach
awokadopęczek
rzodkiewekserek ziołowyroszponkaRzodkiewki siekamy i łączymy z
serkiem ziołowym. Taką masą smarujemy placek, a na to kładziemy kawałki
łososia i pokrojone w paski
awokado. Na górę dajemy trochę
roszponki, zwijamy i kroimy ukośnie na małe, kilkucentymetrowe kawałki.Smacznego!W Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli:
Marta z Para w kuchni



---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)