Wykonanie
Nigdy nie robiłam domowych placków tortilli, ale od dziś
będę je wypiekała sama gdyż ich zrobienie jest dziecinnie proste i ekspresowe. Wszystko dzięki cyklowi " Wypiekanie na śniadanie" i jeżeli lubicie kuchnię meksykańską, a ja ją uwielbiam powinniście wypróbować ten przepis i wykorzystać je do fantastycznych dań z ich dodatkiem. Przepis z bloga Vegazone :)
Składniki cytuje za Vegazone2 szklanki
mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista)160 ml gorącej
wody1/3 łyżeczki
soli2 łyżki
olejuOpis wykonania:1. W misce mieszamy
mąkę z
solą i zalewamy gorącą
wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy
olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części( u mnie 6). Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je
mąką. Nie przejmujcie się, jeśli nie wyjdą Wam idealne okrągłe. To nie ma być wzorzec koła do Sevres tylko placek do domowego obiadu. ;)3. Smażymy na suchej patelni z powłoką non-stick po 30 sekund z każdej strony, . Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Chodzi o to, aby nie spuszczać tortilli z oczu i obsmażyć ja tylko tyle, ile będzie konieczne. Powinna miejscami lekko się zrumienić, ale nie za mocno. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją na patelni obeschnie,
zrobi się krucha i nie da się jej zwijać.Wraz ze mną wypiekali:Małgosia Smaki AlzacjiIwona Blogowanie z pasjąIza Smaczna Pyza
Marta Para w kuchniPaweł
Chleby.infoEwa Kobieta renesansu