ßßß Cookit - przepis na Chleb polski mieszany

Chleb polski mieszany

nazwa

Wykonanie

Oj, bardzo dawno juz nie pieklam chleba, az moj prawie juz 4loetni zakwas zasnal w lodowce i bardzo trudno bylo go ponownie ozywic. Niemniej jednak operacja sie udala i chleb wyszedl przepyszny.
Skladniki na 2 bochenki:
zaczyn:
2-3 lyzki zakwasu zytniego
180 g maki zytniej
170 ml wody
Skladniki zaczynu wymieszac i ostawic pod przykryciem na co najmniej 12 godzin.
Ciasto:
300 g maki pszennej
500 g ciemnej maki zytniej
1/2 l wody
lyzka soli
olej
Obie maki wymieszac dokladnie z woda i odstawic na 20 minut. Skladniki ciasta wymieszac z zaczynem, wyrabiac 5 minut. Po chwili ponownie wyrabiac (Ciasto jest dosc mocno klejace). Przelozyc do naoliwionej miski. Przykryc i odstawic na godzine. Nastepnie ciasto wyjac na omaczony blat i zlozyc do srodka. Ponownie wlozyc do miski na 1 godzine. Nastepnie ciasto rozciagnac i zlozyc, podzielic na 2 czesc. Przelozyc do koszyczkow wzrostowych lub foremek. Odstawic na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzac do 250°C. Chlebki naciac i zwlizyc Wstawic do piekarnika. Po 10 minutach temperature obnizyc do 210 °C i piec jeszcze 30- 35 minut.
Przepis z ksiazki "Upiecz swoj chleb" B. Jakimowicz-Klein wyd. Weltbild 2011
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/06/Chleb-polski-mieszany.html