Wykonanie
Oj, bardzo dawno juz nie pieklam
chleba, az moj prawie juz 4loetni zakwas zasnal w lodowce i bardzo trudno bylo go ponownie ozywic. Niemniej jednak operacja sie udala i
chleb wyszedl przepyszny.
Skladniki na 2 bochenki:zaczyn:2-3 lyzki zakwasu zytniego180 g
maki zytniej170 ml
wodySkladniki zaczynu wymieszac i ostawic pod przykryciem na co najmniej 12 godzin.Ciasto:300 g
maki pszennej500 g ciemnej
maki zytniej1/2 l
wodylyzka
soliolejObie
maki wymieszac dokladnie z
woda i odstawic na 20 minut. Skladniki ciasta wymieszac z zaczynem, wyrabiac 5 minut. Po chwili ponownie wyrabiac (Ciasto jest dosc mocno klejace). Przelozyc do naoliwionej miski. Przykryc i odstawic na godzine. Nastepnie ciasto wyjac na omaczony blat i zlozyc do srodka. Ponownie wlozyc do miski na 1 godzine. Nastepnie ciasto rozciagnac i zlozyc, podzielic na 2 czesc. Przelozyc do koszyczkow wzrostowych lub foremek. Odstawic na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzac do 250°C.
Chlebki naciac i zwlizyc Wstawic do piekarnika. Po 10 minutach temperature obnizyc do 210 °C i piec jeszcze 30- 35 minut.
Przepis z ksiazki "Upiecz swoj
chleb" B. Jakimowicz-Klein wyd. Weltbild 2011Przepis uczestniczy w akcji: