Wykonanie
Składniki
Mąka pszenna - 400 gLetnia przegotowana
woda - 150 ml
Olej - 1 łyżka
Sól - 1 łyżeczkaCiasto na tortille, szybkie, tanie i smaczniejsze od kupnego. Wszystkie składniki na tortille mieszamy i ugniatamy na gładkie i elastyczne ciasto (ok 8 min.).
Następnie smarujemy je odrobiną
oleju, umieszczamy w folii i wkładamy do lodówki na ok 30 min. - 1 h.
Gotowe ciasto dzielimy na 7 - 8 części i formujemy nasze tortille.
Nie muszą być one perfekcyjnie okrągłe, ważne aby dobrze smakowały i żebyśmy
mieli frajdę z przygotowywania ich :). Tak więc nasze tortille smażymy na suchej teflonowej patelni. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki i placek będzie "puchł", przekładamy go na drugą stronę ( mniej więcej ok 20 - 30 s. jedna strona).
Gotowe tortille możemy zjeść np. z pysznym falafelem, warzywami,
kurczakiem czy
baraniną.SMACZNEGO!