Wykonanie
Tortilla. Na pewno wiecie co to bo można je kupić w wielu sklepach. Jednak kosztują dość sporo jak na placki z
mąki i
wody więc dużo lepiej przygotować je samodzielnie w domu. Pochodzą z kuchni meksykańskiej gdzie w zależności od regionu wypieka się je z
mąki pszennej albo kukurydzianej.Zrobienie jest dość łatwe chociaż wymaga nieco siły i cierpliwości przy wałkowaniu. Ale naprawdę warto bo z zaledwie czterech składników otrzymamy kilka tortilli co u nas wystarczyło na solidny posiłek dla 4 osób. Oczywiście same, suche, nie są zbyt dobre. Cały urok w dodatkach i sposobie podania, ale o tym napiszę już innym razem. Dzisiaj przepis podstawowy na placki jaki znalazłam na blogu Vegazone a przygotowałam je w ramach wspólnej akcji blogerów Wypiekanie na śniadanie.Robiliście już tortillę de patatas ? To bardzo pyszny i pożywny hiszpański omlet z
ziemniakami.
Tortilla pszenna domowej robotyczas przygotowania: ok. 20 minut + czas leżakowania ciastaskładniki na 8 sztuk śr. ok. 20 cm:320 g
mąki pszennej, użyłam tortowej160 ml gorącej, prawie wrzącej
wody1/4 łyżeczki
soli3 łyżki
oleju roślinnegoJak zrobić tortille pszenne?Do miski wsypałam
mąkę i
sól. Wlałam
olej oraz bardzo gorącą, prawie wrzącą
wodę. Początkowo mieszałam ciasto drewnianą łyżką żeby się nie poparzyć, ale po kilku chwilach zagniotłam je już rękami. Wyrabiałam przez kilka minut aż otrzymałam gładkie, zupełnie nie lepiące się ciasto. Odłożyłam je przykryte miską na ok. 20 minut żeby odpoczęło.Ciasto podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Kolejno rozwałkowałam każdą na cieniutki placek średnicy ok. 20 cm. Krążki nie muszą być równiutko okrągłe, bez przesady, to nie robota maszynowa, ale jeśli chcecie można odciąć nierówne brzegi przykładając do placka talerzyk. Nie podsypywałam wcale
mąką bo ciasto nic jest klejące i ładnie się wałkuje. Nie używane kawałki ciasta a także rozwałkowane już placki leżały przykryte dużą miską bo ciasto szybko obsycha.Tortille smażyłam/piekłam na rozgrzanej patelni kładąc je pojedynczo na suchym dnie. Smażyły się po ok. 30-60 sekund z każdej strony. Miejscami nabierały brązowych plamek i robiły się na nich bąble, ale to w niczym nie przeszkadza. Trzeba pilnować żeby ich nie przesmażyć bo kiedy wyschną za bardzo staną się łamliwe.Usmażone odkładałam na talerz i też przykrywałam od razu dużą miską żeby nie wyschły i nie łamały się później.W takie placki można zawinąć podsmażone
mięso z warzywami i jakimś sosem otrzymując burrito. Mogą być bazą taccos lub enchiladas. Można też pociąć je na kawałki i podpiec w piekarniku - otrzymamy wtedy smakowite
chipsy. Jeśli przełożymy placki
startym serem i obsmażonym
kurczakiem razem z warzywami lub
grzybami to będzie smakowita quesadilla. Jakbyśmy nie zrobili zawsze będzie to pyszne jedzenie a co najważniejsze domowe więc bez żadnych
dziwnych dodatków.
Tortille przygotowali także:Ewa - Kobieta renesansuPaweł i
Magda -
chleby.info
Marta - Para w kuchniMałgosia - Smaki AlzacjiIwona - Blogotowanie z pasją