Wykonanie


Ze zrobieniem tych tymbalików zbierałam się dość długo. Ale jako że akurat idą święta to jest to idealna przystawka na świąteczny obiad. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Czerwień
żurawiny idealnie komponuje się z blaskiem choinki. Przygotowanie zajmie nam jakieś 1,5 godziny, a
potem reszta
zrobi się sama w lodówce.Do przygotowania 6 tymbalików (wielkości kokilek do suflecików) potrzebujemy:0,5 kg piersi z
indyka150 g
marchwi2 małe
cebulki1 średni korzeń z
pietruszkikilka liści
selera (opcjonalnie)4 ziarna
ziela angielskiego4 ziarna
pieprzu2
goździki1,5 l
wodysól do smaku100 g
żurawiny (mrożonej lub świeżej)25 g
żelatyny w proszkuWarzywa obieramy, zalewamy
wodą, dodajemy
przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie.
Potem dodajemy do
bulionu mięso i gotujemy dalej jakieś 20 minut. Po tym czasie
mięso wyjmujemy, studzimy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Bulion przelewamy przez sito, rozpuszczamy w nim
żelatynę i studzimy. Układamy
mięso i
żurawinę w kokilkach i zalewamy zimnym płynem. Wstawiamy do lodówki aż stężeją.Jeżeli używamy mrożonej
żurawiny to układamy ją w kokilkach na wpół rozmrożoną.Smacznego!
Madzia
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)