Wykonanie

Jest niedziela. Wiecie co to oznacza? Pewnie, że wiecie :) Niedziela, czyli kolejny burgerowy wpis. Zima za oknami, ale kto by się tym przejmował, skoro zaraz na stół wkroczą pyszne, soczyste i rozgrzewające burgery. Rozgrzewające, bo dość pikantne. Dzisiaj burgery Tex-Mex. Z duszonymi warzywami. Naprawdę niezłe wyszły. Wielki soczysty kotlet, pikantny sos i ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej
bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad?
bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu)mielony
antrykot (150 g na osobę)
czerwona paprykażółta paprykacebula1-2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
paprykisos
chili (z TEGO przepisu)
ser cheddar (po plasterku na osobę)
sól,
pieprzolej do smażenia warzyw
Paprykę kroimy na cienkie paski,
cebulę w kosteczkę, a
czosnek w bardzo cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię, solimy, dodajemy 1 łyżeczkę słodkiej sproszkowanej
papryki i podsmażamy przez 10 minut na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości
oleju. Stale mieszamy żeby
czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy folią aluminiową żeby warzywa nie wystygły.Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla.
Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku.
Mięso w misce mieszamy z
solą,
pieprzem i 1 łyżeczką
słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od
bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości
bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby
mięso odpoczęło.Połówki
bułek smarujemy sosem
chili. Na spodzie układamy podsmażone warzywa. Na nie kładziemy burgera,
ser i znowu warzywa. Przykrywamy górą
bułki i podajemy.Smacznego!Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)"A dokładny opis jak i z czego zrobić dobrego burgera macie TUTAJ .---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)