ßßß
Jakiś czas temu robiliśmy polędwiczki w sosie serowym . Wyszły naprawdę rewelacyjnie. Ale jeszcze lepiej wyszedł sos, którym były oblane. Po prostu się w nim zakochałem! I tylko czekałem na moment żeby go znowu wykorzystać. I pomyślałem, że idealny będzie do pieczonego pstrąga. I nie myliłem się, miałem naprawdę pyszny obiad. I w zasadzie prosty w zrobieniu. Czyli tak jak lubię najbardziej :)Do ryby:2 całe pstrągi (już bez wnętrzności)4 ząbki czosnku1 cebulapęczek koperkukawałek masłagruboziarnista sólświeżo zmielony czarny pieprzNa sos:250 ml śmietanki 30%150 g twarożku ziołowego1 trójkącik topionego sera2 łyżeczki zmielonego zielonego pieprzugarść natki pietruszkisól do smakuRyby nacieramy wewnątrz solą i pieprzem i upychamy w ich wnętrzu drobno zmielony koperek i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Na koniec wkładamy kilka niewielkich kawałków masła. Układamy ryby w naczyniu żaroodpornym na pokrojonej w piórka cebuli. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie robimy sos serowy: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondelku i mieszamy aż się zagrzeje i składniki połączą się w gładki sos.Po 20 minutach wyjmujemy ryby z piekarnika, zalewamy sosem serowym i pieczemy jeszcze 15 minut.Dobrze smakuje podawane z gotowanym brokułem.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)