ßßß Cookit - przepis na Masełko nie koniecznie ze wsi

Masełko nie koniecznie ze wsi

nazwa

Wykonanie

Pamiętam jeszcze prawdziwy smak wiejskiego masła które robiła mi babcia mmm … mniam obecnie nawet jak kupuje masło osełkowe to to już nie to samo :/
Może niektóre smaki, te które kojarzą nam się z konkretnymi osobami lub sytuacjami, nigdy nie będziemy w sranie odtworzyć, choćbyśmy się nawet bardzo starali, bo jak można odtworzyć smak dzieciństwa ??
Masełko które proponuję nawet nie umywa się do prawdziwego masełka mojej babci ale właśnie ale wydaje mi się że wszystko co sami zrobimy ma inny (lepszy) smak niż takie kupione w sklepie.
Ap-ropo kupowania Pamiętajcie że kupowane masło w sklepie (aby uznać je za masło) powinno mieć co najmniej 82 % tłuszczu mlecznego i nie powinno mieć żadnych domieszek tłuszczów roślinnych.
Składniki :
Śmietana 30% ( ja użyłem śmietanki 30%) – 600 ml
sól do smaku
(czosnek, koperek, szczypiorek, cebulka itp.) lub nic
tylko gdy chcemy uzyskać masło o konkretnym smaku
Wykonanie:
śmietanę ( lub tak jak ja wykonałem śmietankę) wlewamy do misy robota i włączamy na małe obroty aż do uzyskania bitej śmietany a następnie do oddzielenia się masełka i maślanki. To jest też moment na dodanie szczypty soli i ewentualnie któregoś ze składników nadających smak
po kolejnej chwili miksowania masło zacznie zbijać się w coraz to większe kawałki
zaprzestajemy miksowania by zapobiec wtórnemu rozbiciu kawałków masełka
wszystko dokładnie przecedzamy a następnie ręcznie wyciskamy masło by pozbyć się pozostałej tam maślanki
formujemy masełko a kolejnym etapem jest już degustacja.
Podsumowanie kosztów:
– użyłem 3 śmietanki 30% po 200 ml każda ( 3 x 1,80 zł = 5,4 zł)
– z tej ilości uzyskałem 201 g oraz 280 ml maślanki
– czy się opłaca nie wiem ?? ale wiem że radość z samodzielnie wykonanego masełka jest bezcenna:)
Smacznego
Źródło:http://www.xn--bednarzrafa-35b.pl/2013/12/03/maselko-nie-koniecznie-ze-wsi