Wykonanie
Pamiętam jeszcze prawdziwy smak
wiejskiego masła które robiła mi babcia mmm … mniam obecnie nawet jak kupuje
masło osełkowe to to już nie to samo :/Może niektóre smaki, te które kojarzą nam się z konkretnymi osobami lub sytuacjami, nigdy nie będziemy w sranie odtworzyć, choćbyśmy się nawet bardzo starali, bo jak można odtworzyć smak dzieciństwa ??Masełko które proponuję nawet nie umywa się do prawdziwego masełka mojej babci ale właśnie ale wydaje mi się że wszystko co sami zrobimy ma inny (lepszy) smak niż takie kupione w sklepie.Ap-ropo kupowania Pamiętajcie że kupowane
masło w sklepie (aby uznać je za
masło) powinno
mieć co najmniej 82 % tłuszczu
mlecznego i nie powinno
mieć żadnych domieszek
tłuszczów roślinnych.
Składniki :
Śmietana 30% ( ja użyłem
śmietanki 30%) – 600 ml
sól do smaku(
czosnek,
koperek,
szczypiorek,
cebulka itp.) lub nictylko gdy chcemy uzyskać
masło o konkretnym smakuWykonanie:
śmietanę ( lub tak jak ja wykonałem
śmietankę) wlewamy do misy robota i włączamy na małe obroty aż do uzyskania
bitej śmietany a następnie do oddzielenia się masełka i
maślanki. To jest też moment na dodanie szczypty
soli i ewentualnie któregoś ze składników nadających smakpo kolejnej chwili miksowania
masło zacznie zbijać się w coraz to większe kawałkizaprzestajemy miksowania by zapobiec wtórnemu rozbiciu kawałków masełkawszystko dokładnie przecedzamy a następnie ręcznie wyciskamy
masło by pozbyć się pozostałej tam
maślankiformujemy masełko a kolejnym etapem jest już degustacja.Podsumowanie kosztów:– użyłem 3
śmietanki 30% po 200 ml każda ( 3 x 1,80 zł = 5,4 zł)– z tej ilości uzyskałem 201 g oraz 280 ml
maślanki– czy się opłaca nie wiem ?? ale wiem że radość z samodzielnie wykonanego masełka jest bezcenna:)Smacznego