Wykonanie

No to bez zbędnych dyskusji
pora na muffiny. Wytrawne, tak w ramach kolacji. Są rewelacyjne, zamiast kanapek spokojnie można je jeść. Co zresztą stwierdziła Dorota z Moje Wypieki - gdzie
Madzia podejrzała przepis. Jestem świeżo po ich zjedzeniu i zupełnie bez ściemy
mogę powiedzieć, że dają radę. Są tak fajne, że jeszcze nie raz u nas na
stole wylądują. A pewnie jeszcze dzisiaj zrobimy muffiny z
żurawiną. Czyli sam nie wiem, czy na słodko, czy na wytrawnie to będzie. A przepis wkrótce.Na około 15 sztuk:1 duża
czerwona papryka125 g
masła250 ml
mleka2
jajka200 g
sera feta400 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaprzyprawy:
sól (1/2 łyżeczki),
pieprz, słodka
czerwona papryka,
gałka muszkatołowaPaprykę smarujemy
oliwą i pieczemy w piekarniku przez 40 minut, w 170 stopniach. Upieczoną wkładamy do osolonej
wody, zdejmujemy z niej skórę i kroimy w kostkę.
Ser feta też kroimy w kostkę.
Masło rozpuszczamy i czekamy aż wystygnie. Przygotowujemy suche składniki:
mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
przyprawami. W drugiej misce mieszamy mokre: roztrzepane
jajka,
mleko i wystudzone
masło. Łączymy obie miski i dodajemy
paprykę i
fetę. Mieszamy szybko. Nie musi być bardzo dokładnie.Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do środka ciasto. Niezbyt bardzo nam wyrośnie więc nakładamy tak prawie całą foremkę.Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)