Wykonanie

Jeśli lubisz
ser feta, te muffiny są właśnie dla Ciebie! My je jemy zamiast kanapek, ale nadają się absolutnie na wszystkie okazje i imprezy :-). Pychota! Przepis pochodzi z tej stron y .Składniki na około 15 sztuk:1 duża
czerwona papryka125 g
masła250 ml
mleka2
jajka200 g
sera feta400 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaprzyprawy:
sól (około ½ łyżeczki),
pieprz, słodka
czerwona papryka,
gałka muszkatołowa (wedle upodobania)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Paprykę posmarować
oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec około 30 - 40 minut. Upieczoną włożyć do posolonej
wody, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki, pokroić w kostkę.
Ser feta również pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Przygotować suche składniki:
mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i
przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane
jajka,
mleko i ostudzony tłuszcz. Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę
paprykę i
ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości, choć ja nakładałam pełne, bez górki). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.Smacznego :)