Wykonanie

Z tym
ciastem to same problemy były. To znaczy właściwie tylko jeden problem, ale za to poważny. Bo
Madzia wymyśliła sobie, że kupi
orzechy włoskie w skorupkach. Zasadniczo pomysł bardzo dobry jak się
siedzi przed telewizorem i można spokojnie i niezobowiązująco połupać sobie. Ale jak chcesz szybko ciasto zrobić to już ten pomysł nie wydaje się taki bystry. No nie chcę przesadzić, ale chyba z godzinę łupała te
orzechy. Aż jej się odciski porobiły. Cały kilogram musiała rozłupać zanim ubierała potrzebne 250 g. Zrobiłbym to za nią, ale niestety pracować musiałem. Zresztą jak zawsze. Mało jest chwil, w których nie pracuję. Na moment tylko się oderwałem od pracy, gdy już z bezsilności i braku siły prawie płakała. Pomóc postanowiłem. Niestety trafiłem akurat na tak twardy
orzech, że złamałem dziadka do
orzechów! No poważnie! Na pół się dziadek rozłupał. Biedna
Madzia musiała więc dalej trzaskać
orzechy tłuczkiem do
mięsa... Doceńcie więc ten przepis, tym bardziej, że jest to autorski wymysł
Madzi. A ciasto było naprawdę niesamowite, polecam zrobić.
Biszkopt:4
jajka3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaŻółtka ucieramy dokładnie z
cukrem. Następnie powoli dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia wciąż ucierając.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z naszą masą.Tortownicę dokładnie nacieramy
masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy.Krem
orzechowy:250 g łuskanych
orzechów włoskich125 g
cukru pudru125 g
śmietanki 30%1
laska waniliiOrzechy miksujemy blenderem.
Śmietankę zagotowujemy z
laską wanilii.
Orzechy ucieramy z
cukrem pudrem i powoli dolewamy
śmietanki (już bez
wanilii). Ucieramy cały czas, aż do wystudzenia.
Biszkopt przecinamy w połowie i smarujemy masą
orzechową. Nie całą, trochę się nam przyda na wierzch.Krem
śmietanowy:
śmietana 18% (mały pojemnik)1 opakowanie
Śnieżkitrochę kremu
orzechowego (tego co powyżej)
Śmietanę ubijamy ze
Śnieżką na sztywno i mieszamy z kremem
orzechowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Od góry możemy przyozdobić połówkami
orzechów.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)