Wykonanie
Zazwyczaj u mnie w domu pojawiały się pianki nie w formie ciast, ale w pucharkach. Przyznam, że aż tak za nimi nie przepadam ;] Natomiast jeśli chodzi o połączenie takiej pianki z
biszkoptem i
galaretką, to wyszło naprawdę pysznie. Polubiłam pianki i w ogóle całe to ciasto, które jest tak delikatne, że wprost rozpływa się w buzi. I to nie chwyt reklamowy - naprawdę tak jest ;] Pozdrowienia.
Co potrzebujemy:
Biszkopt4
jaja3 łyżki kartoflanki3 łyżki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPianka2
galaretki malinowe400 ml
śmietany 30%5 łyżeczek
cukru pudru+
galaretka na wierzch+ paczka Delicji* składniki na blaszkę 25x31 cm1. Przygotowujemy
biszkopt.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka,
mąkę oraz
proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20 minut, aż do zrumienienia na złoty kolor.2. Pianka. Dwie
galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach
wody. Ubijamy na sztywno
śmietany, dodajemy
cukier puder.
Galaretkę dodajemy do
śmietany, gdy będzie tężeć. Trzeba uważać, aby nie stężała za mocno.Gotową piankę wykładamy na
biszkopt (możemy włożyć na ok 20 minut do lodówki), a następnie układamy Delicje i wylewamy na wierzch przygotowaną wg instrukcji
galaretkę.