Wykonanie
Podobno
chleby z
mąki orkiszowej są jakoś tak bardzo zdrowe. A co powiecie na
chleb z
trzech różnych mąk orkiszowych? Czyli potrójnie zdrowy! Do tego jeszcze
maślanka (zamiast
wody) i cały pęczek
szczypiorku do środka. Taki naprawdę wiosenny
chleb.Parę dni temu ten
chleb robiłem i wyszedł naprawdę niezły. Dwa bochenki właściwie wyszły. Jeden już dzisiaj właśnie skończyłem (jadłem go 3 dni i cały czas był świeżutki) i przed chwilą wyjąłem drugi z zamrażalnika żeby na jutro był świeży i pyszny :)
Nie
będę jakoś specjalnie was męczył dzisiaj i od razu do przepisu przejdę, bo jednym uchem staram się skupić na lecących właśnie wiadomościach (czy tam konkretnie "Faktach").Wypadałoby jeszcze wspomnieć, że dzisiejszy przepis sponsoruje literka "e" i cyferka "3", czyli sklep e-
maka.pl i ich trzy
mąki orkiszowe, które mi kopsnęli.Na 2 bochenki:400 g
mąki orkiszowej typ 550170 g
mąki orkiszowej typ 850170 g
mąki orkiszowej typ 1850475 ml
maślanki2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru8 g
suszonych drożdżypęczek
szczypiorkuBez jakiś tam zbędnych ceregieli drobno siekamy
szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą. W misce, na stolnicy, na blacie, co tam lubimy. Technika dowolna. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilkanaście sekund znów wyrabiamy i przekładamy do foremki (właściwie to nawet dwóch foremek) wyłożonej papierem do pieczenia. Albo jeśli mamy silikonową tak jak ja to niczym jej nie wykładamy :) No i znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. I pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i studzimy na kratce.Może się zdarzyć, że przy drugim rośnięciu
chleb tak nie bardzo wyrośnie. Tak było u mnie. Ale nie przejmujcie się tym. Ja taki trochę zestresowany wsadziłem go do piekarnika i dopiero w piekarniku zaczął rosnąć jak dziki (swoją
drogą ciekawe jak rosną dziki :)) Myślałem, że mi uciekanie z piekarnika, poważnie! :)Smacznego! :)
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)