Wykonanie
Jak zwykle został u mnie nadmiar
maślanki, który trzeba było spożytkować. Akurat tego dnia kiedy szukałam przepisu z
maślanką w tle, Gosia na swoim blogu Moje Ekspresje Kulinarne opublikowała wpis z tymi właśnie bułeczkami.Bułeczki wychodzą naprawdę dobre, puszyste, smaczne. Częsć zamroziłam, bo na nas 2 to jednak duża porcja. Wyszło mi ok 16 nie za dużych bułeczek.

Składniki :1 i 1/4 szklanki
maślanki o temp. pokojwej1 i 3/4 łyżeczki
soli2/3 szklanki
mąki żółtej kukurydzianej ( cornmeal, ja dałam zwykłej kukurydzianej )1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru1 duże
jajko3 i 1/2 do 4 szklanek
mąki pszennejłyżka
oliwyopakowanie
suzonych drożdży 7 g
Cukier wraz z drożdżamy rozpuszczamy w wodzie. Do miski przesiewamy
mąkę pszenną( 3 i 1/2 szklanki), kolejno dodajemy :
mąkę kukurydzianą,
maślankę,
jajko,
oliwę,
sól, rozczyn
wody z
drożdżami. całość wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od brzegów naczynia ( około 10 min, w razie potrzeby podsypywać
mąką lub dodać więcej
wody ). Inną miskę smarujemy odrobiną
oleju, przekładamy do niej wcześniej wyrobione ciasto. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 do 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wyjmujemy, dzielimy na 16 części a każdą formujemy na kształt bułeczki. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.Po 40 minutach pieczemy bułeczki w temp. 195°C przez 18 minut.* Wskazówki Gosi : Przed pieczeniem można naciąć bułeczki ( ja tak zrobiłam ), posmarować
jajkiem, posypać
sezamem lub innymi naszymi ulubionymi dodatkami.
Bułki po uformowaniu przez drugim wyroastaniem można również posypać
mąką kukurydzianą.Smacznego :)