ßßß
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):- 1 i 1/4szklanki maślanki- 1 i 3/4 łyżeczki soli- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej- 1/2 szklank ciepłej wody- 1 łyżeczka cukru- 1 duże jajko- 3 i 1/2 do 4 szklanek mąki pszennej- łyżka oliwy- 3 dag. drożdżyPrzygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w wodzie wraz z cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 minut.Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą, jajko, sól, cukier, maślankę, oliwę i drożdżowy zaczyn.Wszystko mieszamy a następnie przez 10 minut wyrabiamy ciasto, aż stanie się sprężyste, gładkie i jednolite.Czystą miskę smarujemy niewielką ilością oliwy, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na 1,5 h.Po tym czasie dzielimy je na ok. 16 części, z których formujemy bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i ponownie odstawiamy w cieple miejsce, na ok. 40 minut.Bułki pieczemy w temp. 195 stopni przez ok. 20 minut.Smacznego!