Wykonanie
- Mamo, jak ci smakowały te bułki?- Dla mnie trochę za mało słodkie- Ale to nie miały być słodkie
bułki...- Nie miały? Aaaa....to smaczne!Każdemu, kto od
bułek kukurydzianych nie wymaga, aby były słodkie jak
czekolada, polecam zrobienie takiej ich wersji. Coś mnie do nich przyciągnęło w pierwszej sekundzie, gdy je tylko zobaczyłam i mimo dość późnej
pory zabrałam się do ich robienia.... Także, dlatego, że zapomniałam, że skoro jednym ze składników są
drożdże, to potrzebny będzie czas...sporo czasu, na wyrośnięcie ciasta. I w ten oto sposób pieczenie skończyłam w okolicach północy. Ale zapach wydobywający się z piekarnika wynagrodził niewyspanie dnia następnego.Przepis, pochodzi ze strony Moje ekspresje kulinarne, ale ja go znalazłam w Kopalni Smaków .

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):- 1 i 1/4szklanki
maślanki- 1 i 3/4 łyżeczki
soli- 2/3 szklanki
mąki kukurydzianej- 1/2 szklank ciepłej
wody- 1 łyżeczka
cukru- 1 duże
jajko- 3 i 1/2 do 4 szklanek
mąki pszennej- łyżka
oliwy- 3 dag.
drożdżyPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie wraz z
cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 minut.
Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy
mąkę kukurydzianą,
jajko,
sól,
cukier,
maślankę,
oliwę i
drożdżowy zaczyn.Wszystko mieszamy a następnie przez 10 minut wyrabiamy ciasto, aż stanie się sprężyste, gładkie i jednolite.Czystą miskę smarujemy niewielką ilością
oliwy, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na 1,5 h.Po tym czasie dzielimy je na ok. 16 części, z których formujemy
bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i ponownie odstawiamy w cieple miejsce, na ok. 40 minut.
Bułki pieczemy w temp. 195 stopni przez ok. 20 minut.Smacznego!