Wykonanie
Na dworze coraz chłodniej, a w mojej kuchni dania coraz bardziej rozgrzewające duszę i ciało. Dziś prawdziwy klasyk, klopsiki duszone w
kiszonej kapuście...mmmm...mniam. Niby takie nic, ale jakie pyszne! Od razu zrobiło się domowo i rodzinnie.
Skład:500g
kiszonej kapusty500g
mielonego mięsa wieprzowego1 puszka
pomidorów1
jajko2 łyżki
mleka3 łyżki
tartej bułki1 łyżka suszonego
majeranku1 łyżeczka
kminku (całego, nie mielonego)
sól,
pieprz do smaku
oliwa z oliwekA jak to zrobić:1.
Kapustę przepłukujemy (jeśli jest zbyt kwaśna), wkładamy do dość sporego garnka, dodajemy
kminek i dusimy pod przykryciem ok 30 min (podlewamy
wodą jeśli
kapusta tego wymaga).2.
Mięso mieszamy z
jajkiem,
bułką tartą,
mlekiem i
przyprawami. Z wyrobionej masy formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy klopsiki 3 minuty z każdej strony.3. Do gotującej się
kapusty dodajemy
pomidory, klopsy i dusimy 20-25 min.4. Podajemy z
bagietką lub z
ziemniakami, jak kto woli.Danie zimowa pycha!
Miłej nocyH.