ßßß
Skład:500g kiszonej kapusty500g mielonego mięsa wieprzowego1 puszka pomidorów1 jajko2 łyżki mleka3 łyżki tartej bułki1 łyżka suszonego majeranku1 łyżeczka kminku (całego, nie mielonego)sól, pieprz do smakuoliwa z oliwekA jak to zrobić:1. Kapustę przepłukujemy (jeśli jest zbyt kwaśna), wkładamy do dość sporego garnka, dodajemy kminek i dusimy pod przykryciem ok 30 min (podlewamy wodą jeśli kapusta tego wymaga).2. Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, mlekiem i przyprawami. Z wyrobionej masy formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy klopsiki 3 minuty z każdej strony.3. Do gotującej się kapusty dodajemy pomidory, klopsy i dusimy 20-25 min.4. Podajemy z bagietką lub z ziemniakami, jak kto woli.Danie zimowa pycha!





Miłej nocyH.