Wykonanie

Jak przemycić dzieciom (i nie tylko) warzywa? Np. taką
marchewkę...Na pewno słyszeliście już o cieście
marchewkowym ale czy już próbowaliście jak smakuje? A próbowaliście samodzielnie tego podstępu?Moje dziecko za
marchewką nie przepada a za
ciastem szaleje i zjada w ilościach hurtowych.Dziś przedstawię Wam najprostszy sposób na przygotowanie ciasta
marchewkowego, które nie tylko można zrobić tzw. "mimo chodem" a dosłownie z dzieckiem na rękach (wiem co mówię;)). Dodam tylko, że marchewkowa dekoracja została natychmiast wypluta a ciasto, skrywające całą masę
marchewkowych wiórków, zostało potraktowane jak najlepszy deser świata.Na początek musimy
mieć:3 średniej wielkości
marchewki4
jajkaszklanka
cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie zwiększyć ilość do 1,5 szklanki).szklanka
oleju2 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cynamonuPrzepis na krem.2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe (bez
cukru)0,5 l
mleka1 kostkę
masła1
jajko4 łyżki
cukru (jeśli wolicie bardzo słodkie desery, dodajcie
cukru według swoich potrzeb)3 - 4 łyżki
wódki (według mnie każdy krem wymaga odrobiny
alkoholu)Na polewę potrzebujemy:2-3 łyżki
mleka1 łyżka
masła1
mleczna czekolada.2-3 łyżki
cukruwielkość brytfanki: 34 na 24 , 5:)

Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Warto takżeprzygotować formę (ja wykładam ją papierem do pieczenia lub smaruję
masłem).Zaczynamy od
marchewek, które obieramy a następnie ucieramy na małych oczkach tarki.
Jajka wbijamy do miski i wraz z
cukrem miksujemy aż do uzyskania gęstej masy (walczymy o kolor jak najbardziej zbliżony do białego - jak na kogel
mogel). Kolejnym krokiem będzie stopniowe wlewanie
oleju (stopniowe!!!). Cały czas miksując również stopniowo wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
cynamon. Uzyskujemy tym samym dość gęstą masę. Na koniec dodajemy do niej startą
marchewkę i mieszamy całość łyżką.Ciasto
marchewkowe musimy już tylko wylać do formy i wstawić do piekarnika na ok 40 min.Właściwie już takie ciasto sprawi Wam wiele przyjemności ale ja uzupełniam je kremem budyniowym (jak na karpatkę) i
czekoladową polewą (na bazie
mlecznej czekolady - o tym zaraz).Czas na zrobienie kremu, (choć ciasto można zrobić tylko z polewą i niektórym właśnie taka forma bardziej odpowiada).

Zaczynamy od
mleka. Większość
mleka gotujemy a mniejszą część wykorzystujemy do rozmieszaniabudyniowego proszku do którego dodajemy
cukier. Ugotowany
budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy z
jajkiem a kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy wystudzony
budyń (po łyżce). na koniec dodajemy
alkohol (jeśli ciasto jest wyłącznie dla dorosłych można zwiększyć dawkę dwa
razy;)). Krem gotowy do przełożenia ciasta. Jeśli chodzi o mnie większość wykorzystuję smarując wnętrze przekrojonego na pół ciasta
marchewkowego. Resztkę (zdecydowanie mniejszą część kremu) zostawiam na górę.Do tego dodam jeszcze polewę, która w wykonaniu jest również
banalna.Ostatni etap - polewa:)Wszystko wrzucamy do rondelka i gotujemy do uzyskania jednolitej polewy. Kiedy nieco wystygnie (aby nie roztopiło się
masło wykorzystane w kremie) polewamy nią ciasto.Na koniec pozwolę sobie wykorzystać słowa pewnej 3 letniej
Madzi, która jedząc to właśnie ciasto powiedziała: "Po prostu jest to pycha!"
