ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe

Marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Jak przemycić dzieciom (i nie tylko) warzywa? Np. taką marchewkę...
Na pewno słyszeliście już o cieście marchewkowym ale czy już próbowaliście jak smakuje? A próbowaliście samodzielnie tego podstępu?
Moje dziecko za marchewką nie przepada a za ciastem szaleje i zjada w ilościach hurtowych.
Dziś przedstawię Wam najprostszy sposób na przygotowanie ciasta marchewkowego, które nie tylko można zrobić tzw. "mimo chodem" a dosłownie z dzieckiem na rękach (wiem co mówię;)). Dodam tylko, że marchewkowa dekoracja została natychmiast wypluta a ciasto, skrywające całą masę marchewkowych wiórków, zostało potraktowane jak najlepszy deser świata.
Na początek musimy mieć:
3 średniej wielkości marchewki
4 jajka
szklanka cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie zwiększyć ilość do 1,5 szklanki).
szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
Przepis na krem.
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
0,5 l mleka
1 kostkę masła
1 jajko
4 łyżki cukru (jeśli wolicie bardzo słodkie desery, dodajcie cukru według swoich potrzeb)
3 - 4 łyżki wódki (według mnie każdy krem wymaga odrobiny alkoholu)
Na polewę potrzebujemy:
2-3 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 mleczna czekolada.
2-3 łyżki cukru
wielkość brytfanki: 34 na 24 , 5:)
Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Warto także
przygotować formę (ja wykładam ją papierem do pieczenia lub smaruję masłem).
Zaczynamy od marchewek, które obieramy a następnie ucieramy na małych oczkach tarki.
Jajka wbijamy do miski i wraz z cukrem miksujemy aż do uzyskania gęstej masy (walczymy o kolor jak najbardziej zbliżony do białego - jak na kogel mogel). Kolejnym krokiem będzie stopniowe wlewanie oleju (stopniowe!!!). Cały czas miksując również stopniowo wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Uzyskujemy tym samym dość gęstą masę. Na koniec dodajemy do niej startą marchewkę i mieszamy całość łyżką.
Ciasto marchewkowe musimy już tylko wylać do formy i wstawić do piekarnika na ok 40 min.
Właściwie już takie ciasto sprawi Wam wiele przyjemności ale ja uzupełniam je kremem budyniowym (jak na karpatkę) i czekoladową polewą (na bazie mlecznej czekolady - o tym zaraz).
Czas na zrobienie kremu, (choć ciasto można zrobić tylko z polewą i niektórym właśnie taka forma bardziej odpowiada).
Zaczynamy od mleka. Większość mleka gotujemy a mniejszą część wykorzystujemy do rozmieszania
budyniowego proszku do którego dodajemy cukier. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy z jajkiem a kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy wystudzony budyń (po łyżce). na koniec dodajemy alkohol (jeśli ciasto jest wyłącznie dla dorosłych można zwiększyć dawkę dwa razy;)). Krem gotowy do przełożenia ciasta. Jeśli chodzi o mnie większość wykorzystuję smarując wnętrze przekrojonego na pół ciasta marchewkowego. Resztkę (zdecydowanie mniejszą część kremu) zostawiam na górę.
Do tego dodam jeszcze polewę, która w wykonaniu jest również banalna.
Ostatni etap - polewa:)
Wszystko wrzucamy do rondelka i gotujemy do uzyskania jednolitej polewy. Kiedy nieco wystygnie (aby nie roztopiło się masło wykorzystane w kremie) polewamy nią ciasto.
Na koniec pozwolę sobie wykorzystać słowa pewnej 3 letniej Madzi, która jedząc to właśnie ciasto powiedziała: "Po prostu jest to pycha!"
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2013/09/marchewkowe.html