Wykonanie
Klasyczny, ekspresowy pewniak na każdą okazję. Nie znam osoby, która powiedziałaby, ze nie lubi kurzych udek zamarynowanych w miodzie i musztardzie. Jeśli Wy znacie – przyrządźcie jej to danie w takiej formie, a na pewno zmieni zdanie:Składniki:- 10 kurzych udek,- 2 duże
marchewki,- 100g
groszku,- 5 dużych łyżek
miodu,- 3 duże łyżki
musztardy,-
oliwa,- 4 ząbki
czosnku,-
przyprawy mielone:
papryka,
kurkuma,
ziołowy pieprz,
oregano,
pietruszka,
sól.Krok 1: Zaczynamy od oczyszczenia
mięsa pod gorącą
wodą.
Krok 2: Mieszamy wszystkie
przyprawy z posiekanym
czosnkiem,
musztardą,
miodem i paroma łyżkami
oliwy.
Krok 3: Pokrojone w plasterki
marchewki układamy na wysmarowanej
masłem formie do pieczenia.
Krok 4: Na
marchewce układamy wymieszane w marynacie udka (najlepiej zamarynować je przynajmniej godzinę przed pieczeniem), całość polewamy resztką sosu.
Krok 4: Udka pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni. Po 20 minutach posypujemy je
groszkiem.
Smacznego :) Zapraszam na moj FANPAGE