ßßß
Klasyczny, ekspresowy pewniak na każdą okazję. Nie znam osoby, która powiedziałaby, ze nie lubi kurzych udek zamarynowanych w miodzie i musztardzie. Jeśli Wy znacie – przyrządźcie jej to danie w takiej formie, a na pewno zmieni zdanie:Składniki:- 10 kurzych udek,- 2 duże marchewki,- 100g groszku,- 5 dużych łyżek miodu,- 3 duże łyżki musztardy,- oliwa,- 4 ząbki czosnku,- przyprawy mielone: papryka, kurkuma, ziołowy pieprz, oregano, pietruszka, sól.Krok 1: Zaczynamy od oczyszczenia mięsa pod gorącą wodą.
Krok 2: Mieszamy wszystkie przyprawy z posiekanym czosnkiem, musztardą, miodem i paroma łyżkami oliwy.
Krok 3: Pokrojone w plasterki marchewki układamy na wysmarowanej masłem formie do pieczenia.
Krok 4: Na marchewce układamy wymieszane w marynacie udka (najlepiej zamarynować je przynajmniej godzinę przed pieczeniem), całość polewamy resztką sosu.
Krok 4: Udka pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni. Po 20 minutach posypujemy je groszkiem.
Smacznego :) Zapraszam na moj FANPAGE